Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova a fost condamnată la peste 8 ani de închisoare

Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova a fost subiectul de pe prima pagină a ziarelor anul trecut când a intrat în platoul de filmare al postului rusesc Channel One în timpul unei emisiuni în direct, ținând o pancartă pe care scria „Nu războiului” și „Aici vă mint”. Actul ei de protest împotriva invaziei Ucrainei la televiziunea de stat a fost un gest îndrăzneț care a dus, însă, la condamnarea ei la peste 8 ani într-o colonie penală din Rusia.

Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a condamnat-o la 8 ani în spatele gratiilor pentru răspândirea de informații false despre armata rusă în timpul unei alte demonstrații pe care a organizat-o cu privire la războiul din Ucraina, fără legătură cu protestul ei din timpul emisiunii, scrie NBC.

Ea a ținut o pancartă pe care scria că 352 de copii au murit în Ucraina. Instanțele rusești au considerat că această informație este falsă, deoarece nu se afla pe site-ul Ministerului Apărării, însă ea a fost publicată într-o sesiunea Adunării Generale a ONU privind Ucraina din februarie 2022, unde s-a anunțat că 352 de civili ucraineni, inclusiv 16 copii, au fost uciși.

Jurnalista a negat vehement acuzațiile, numindu-le „absurde și motivate politic”. Într-o declarație adresată instanței, ea și-a declarat nevinovăția și angajamentul neclintit față de principiile sale morale.

Ministerul francez pentru Europa și Afaceri Externe a condamnat verdictul din cazul Ovsyannikovei, subliniind intensificarea represiunii împotriva vocilor critice la adresa guvernului rus și a acțiunilor sale în Ucraina.

Marina Ovsyannikova, care locuiește acum în Franța sub azil politic împreună cu fiica sa de 11 ani, se confruntă cu numeroase provocări. A plecat brusc din Rusia cu puțin mai mult de o valiză, iar găsirea unei locuințe și a unui loc de muncă în Franța s-au dovedit a fi evenimente dificile pentru activistă, care își reconstruiește viața de la zero.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri