Jurnalista Maria Ressa, laureată a premiului Nobel, achitată de evaziune fiscală

Nobel Peace laureate and Rappler Holdings Corporation (RHC) CEO Maria Ressa arrives at the Court of Tax Appeals in Quezon City for the promulgation of four tax cases vs RHC, on January 18, 2023.

Jurnalista filipineză Maria Ressa, laureată a premiului Nobel pentru Pace, a fost achitată de acuzațiile de evaziune fiscală care i-au fost aduce. Bătălia juridică a avut loc începând cu anul 2018.

„Astăzi, faptele câștigă, adevărul câștigă, justiția câștigă”, a declarat Ressa, fondatoarea publicației de știri Rappler. Vorbind cu reporterii după verdict, ea a mai adăugat că această victorie este pentru „fiecare filipinez care a fost vreodată acuzat pe nedrept”, conform BBC.

„Aceste acuzații au fost motivate politic, au fost incredibile pentru noi, un abuz de putere nerușinat și menite să împiedice jurnaliștii să își facă treaba. În aceste cazuri se întâlnesc piețele de capital, statul de drept și libertatea presei”, a mai spus Maria Ressa.

În decizia sa, Curtea de Apel din Filipine a declarat că procurorii nu au reușit să dovedească vinovăția Mariei Ressa și a Rappler dincolo de orice îndoială rezonabilă. În timp ce departamentul de justiție i-a acuzat pe ambii inculpați că au generat venituri impozabile care nu au fost declarate, instanța a concluzionat că atât jurnalista, cât și publicația sa nu au câștigat din aceste tranzacții.

O bătălie pentru libertate

În timpul fostului lider Rodrigo Duterte, autoritățile au încercat de mai multe ori să reducă la tăcere Rappler, care a criticat administrația lui Duterte:

  • În ianuarie 2018, licența de funcționare a publicației de știri a fost revocată pe motiv că aceasta a încălcat o clauză din Constituție care limitează proprietatea media la cetățenii filipinezi.
  • În iunie 2020, Maria Ressa a fost declarată vinovată de calomnie și condamnată la șase ani de închisoare, dar ulterior a fost eliberată pe cauțiune.
  • În 2022, autoritățile de reglementare au ordonat din nou închiderea Rappler, care a refuzat să facă acest lucru și a făcut apel împotriva ordinului.

Victoria obținută de Ressa în instanță nu este singura bătălie juridică pe care ea și publicația sa o poartă, dar a fost totuși salutată ca fiind un semn bun de către jurnaliștii filipinezi.

Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Filipine a declarat că acest caz de evaziune fiscală reflectă o utilizare tot mai frecventă a legii pentru represalii și intimidare împotriva jurnaliștilor și a societății civile.

„În timp ce colegii se confruntă în mod similar cu provocări legale – de la calomnie la acuzații inventate de terorism – în legătură cu munca lor, ne inspiră această achitare faptul că, dacă ne ridicăm și ținem piept, putem câștiga”, a declarat sindicatul într-o declarație.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri