Jurnalista care a dezvăluit situația din Wuhan a fost eliberată, dar nu este și liberă

După ce a petrecut aproximativ patru ani în închisoare doar pentru că a făcut publică situația din Wuhan în perioada de vârf a pandemiei COVID-19, jurnalista Zhang Zhan a fost „eliberată” de China. Numai că nu este cu adevărat liberă, deoarece a continuat să se ascundă.

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF), care a militat pentru eliberarea ei, a declarat că cel mai probabil ea a rămas sub stricta supraveghere a autorităților, conform The Conversation.

RSF a adăugat că „libertatea parțială nu înseamnă deloc libertate”. Aceasta a solicitat o intervenție diplomatică „pentru a asigura eliberarea ei completă și necondiționată fără întârziere”.

Recent, pe 21 mai 2024, Zhang a lansat un videoclip prin intermediul unui terț confirmând eliberarea ei, în care a spus că stă cu fratele ei în Shanghai. În videoclip, fosta avocată a apărut în halat de baie, arătând supusă, posibil bolnavă și vorbind foarte încet. Ea a mulțumit celor care au ajutat-o și au susținut-o.

Deși este posibil ca Zhang să nu aibă niciodată șansa de a vorbi liber despre condițiile pe care le-a îndurat, știm că a intrat în greva foamei în semn de protest și a sfârșit prin a fi spitalizată.

Potrivit RSF, ea a fost hrănită forțat printr-un tub nazal și suferea de „malnutriție severă, boli gastrointestinale și un număr scăzut de globule albe”. Cu toate acestea, hrănirea forțată a unei persoane în timp ce se află în greva foamei a fost interzisă în 1975 prin Declarația de la Tokyo a Asociației Medicale Mondiale, cu condiția ca deținutul să fie „capabil să își formeze o judecată nealterată și rațională”. 

Pedepsită pentru că a spus adevărul

Zhang a călătorit în Wuhan în februarie 2020, unde a filmat povești despre amploarea blocadei Wuhan, concentrându-se pe gările pustii, spitalele supraaglomerate cu pacienți și limitele stricte impuse libertății de exprimare în legătură cu blocada. Materialele sale au fost postate pe rețelele sociale, iar într-unul dintre videoclipuri, obținut de BBC, se poate vedea cum poliția o oprește fizic să filmeze.

„Poate că am un suflet rebel. M-am gândit: De ce nu pot filma aceste lucruri? Cred că aceasta este adevărata realitate. Atunci de ce nu pot filma adevărul?”, a spus ea într-unul dintre videourile postate pe rețelele de socializare.

După arestarea sa în mai 2020, Zhang a fost acuzată de „provocarea de certuri și provocarea de probleme”, o acuzație vag formulată, care este standard pentru activiști și are o rată de condamnare de 99%.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri