Jurnalista australiană reținută fără explicații în China, considerată a fi un „pericol pentru siguranța națională”

De pe 14 august, o jurnalistă australiană și angajată a televiziunii chineze de stat CGTN se află în Beijing, în custodia autorităților.

La insistențele Australiei și ale comunității internaționale, China a transmis că prezentatoarea China Global Television Network (CGTN) Cheng Lei este suspectă că „pune în pericol siguranța națională” prin activitatea sa, conform BBC.

La puțin timp de la dispariția sa, autoritățile chineze au anunțat că jurnalista se află sub „supraveghere rezidențială la o locație desemnată”, o formă de detenție care le permite anchetatorilor să închidă și să interogheze un suspect până la șase luni fără o arestare formală.

Australia a negociat pe cale diplomatică și plecarea a altor doi jurnaliști, cărora autoritățile chineze le solicitau interviuri. Este vorba despre Bill Birtles, corespondentul la Beijing al Australian Broadcasting Corp. și Mike Smith, corespondentul Australian Financial Review din Shanghai.

Însă China acuză Australia că și ea ar fi pus, la rândul său, presiuni asupra unor jurnaliști chinezi. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Zhao Lijian, a declarat că la sfârșitul lunii iunie autoritățile din Australia au interogat patru jurnaliști chinezi. Acestora le-ar fi fost percheziționate casele și device-urile, în încercarea de a afla dacă au încălcat legile australiene privind interferențele, conform South China Morning Post.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri