Ce schimbări poate aduce Joe Biden în Europa

Noul președinte ales al SUA, Joe Biden, poate fi un aliat de nădejde pentru Europa, după ce, timp de patru ani, Donald Trump a rupt sau a slăbit legăturile în mai multe privințe.

Noul președinte ales al SUA, Joe Biden, poate fi un aliat de nădejde pentru Europa, după ce, timp de patru ani, Donald Trump a rupt sau a slăbit legăturile în mai multe privințe, explică Politico. Oricare ar fi simpatiile lui Biden pentru Europa, liderii europeni pot trece la fapte și pregăti terenul fertil al colaborării mai strânse cu SUA.

Comerțul

Ca și în alte regiuni geografice, Trump a declarat Europa „dușmanul” SUA în ceea ce privește comerțul și a impus tarife preferențiale pe oțel, aluminiu și vinuri. Dar este puțin probabil ca administrația Biden să revină la starea anterioară atât de rapid. Deși ar putea fi mai ușor să închei un acord comercial cu administrația Biden, nu va fi o negociere ușoară, mai ales având în vedere că deficitul comercial al SUA cu Europa a crescut la peste 170 de miliarde de dolari.

Nici în probleme mai delicate, precum impunerea unei taxe digitale asupra giganților tehnologici nu există soluții ușoare.

Dar Biden ar putea fi deschis la refacerea unui acord transatlantic de liber schimb. Ultima inițiativă de acest tip, în timpul mandatului Obama, a fost abandonată, pe fondul unei reacții adverse de ambele părți ale Atlanticului.

Mediul înconjurător

Victoria lui Biden a venit prea târziu pentru a opri SUA să părăsească acordul climatic de la Paris, dar asta nu înseamnă că țara nu poate să reintre în această alianță. Pentru Europa, a face acest lucru va fi un gest crucial de bunăvoință pentru a arăta că SUA sunt din nou serioase în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice.

Este o problemă pe care Biden a arătat clar că o ia în serios, mergând până la a semnala în timpul campaniei că prevede eliminarea treptată a dependenței SUA de petrol și gaze, pe termen lung.

Apărarea militară

Angajamentul pe care țările NATO l-au făcut în 2014, să meargă către cheltuirea a 2% din produsul intern brut pentru apărare, va rămâne pe agenda lui Biden. El va face legătura logică cu China: odată ce SUA își îndreaptă atenția asupra Chinei, Europa va trebui să conducă eforturile de pe continent pentru a contracara încercările rusești și chineze ce vizează continentul nostru.

Statele baltice sunt încântate că Biden susține puternic NATO, apreciază BBC. Vecinii europeni ai Rusiei nu se simțeau în largul lor cu atitudinea imprevizibilă a președintelui Trump, atât față de alianța transatlantică, cât și de președintele rus Vladmir Putin.

Unele lucruri nu se schimbă

Din perspectiva poziței tradiționale a SUA în unele probleme, sunt lucruri pe care nici Biden nu le va schimba, arată Istituto Affari Internazionali.

De exemplu, protecționismul în SUA rămâne. Este puțin probabil ca administrația Biden să revină la viziunea din mandatul lui Obama, în care SUA au convenit asupra unui parteneriat trans-Pacific și au negociat un parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții.

Apoi, confruntarea SUA-China nu numai că va rămâne și ea, dar este posibil să devină mai importantă în timpul mandatului lui Biden. Antagonismul față de China este de mult împământenit în Congresul american și este răspândit peste tot în opinia publică americană. Tonul și tactica se pot schimba acum, dar viziunea generală asupra Chinei drept concurent comercial și adversar politic va rămâne constantă.

În al treilea rând, Biden este conștient de nevoia de a reconstrui podurile către lume, pe care Trump le-a distrus. El se va lupta să semneze din nou acordurile internaționale, având însă un Senat cu majoritate republicană. Europenii vor avea cu siguranță un prieten la Washington, dar nu neapărat un președinte mai activ, din cauza presiunilor Senatului asupra acestuia.

Foto: Heblo (Pixabay)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *