Japonia vrea să folosească inteligența artificială pentru a analiza campaniile străine de dezinformare

Inteligența artificială a început să fie un instrument util în multe domenii – iar combaterea dezinformării se află, de multă vreme, în gama sa de utilizări potențiale.

Japonia intenționează să utilizeze IA, în viitor, pentru a analiza campaniile de dezinformare străine – consolidându-și răspunsul la răspândirea știrilor false pe rețelele de socializare. În prezent, nu are o legislație care să acopere interferența în alegeri prin metode de război psihologic și nici o agenție concepută pentru a contracara știrile false, conform Nikkei.

Noul sistem va fi lansat în cursul anului 2023 și vizează atât contracararea informațiilor orientate către publicul japonez, cât și a celor care sunt menite să dăuneze imaginii externe a Japoniei.

Recentele evoluții de pe scena internațională au determinat guvernul nipon să aprobe în decembrie o nouă strategie de securitate națională. Într-unul dintre punctele principale ale acesteia, se afirmă că ar trebui îmbunătățită capacitatea țării de a răspunde la „războiul din domeniul cognitiv, inclusiv la răspândirea dezinformării”.

Un astfel de program a fost dificil de implementat până acum, întrucât Constituția Japoniei garantează dreptul la comunicații private. Pentru realizarea acestui proiect, este necesară colaborarea statului cu rețelele de socializare, pentru a și putea lua măsuri împotriva campaniilor de pe rețelele de socializare.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri