Irlanda amendează WhatsApp cu 225 de milioane de euro pentru încălcarea GDPR

WhatsApp a fost sancționată de autoritățile irlandeze pentru încălcarea reglementărilor UE ce asigură dreptul la viață privată al utilizatorilor. Amenda primită de platformă este una record, de 225 de milioane de eurp.

Comisia pentru protecția datelor (DPC) a concluzionat că, în 2018, WhatsApp nu și-a informat pe deplin userii cu privire la modalitate de colectare a datelor, încălcând astfel regulile europene ce reglementează transparența platformelor, conform Euronews și Reuters.

Într-un comunicat de presă emis de autoritatea irlandeză, se specifică că utilizatorii nu au fost informați cu privire la „procesarea informațiilor între WhatsApp și alte companii Facebook”.

Amenda propusă inițial de DPC se ridică la 50 de milioane de euro, însă Comitetul European pentru Protecția Datelor a decis să o majoreze din cauza „unui număr de factori”.

Conform documentului emis de autoritatea europeană, platforma deținută de Facebook:

  • nu a procesat datele personale ale utilizatorilor într-un mod legal, corect și transparent;
  • nu a oferit informații despre modul în care datele sunt colectate „într-o formă concisă, transparentă, inteligibilă și ușor accesibilă, utilizând un limbaj clar și simplu”;
  • nu a informat utilizatorii unde le-au fost stocate datele, nu a pus utilizatorii în legătură cu un reprezentant pe care utilizatorii să-l pot contacta și nu a făcut clar motivul stocării datelor;
  • nu a reușit să informeze utilizatorii când datele lor personale au fost obținute și prelucrate de la terți și de unde provin aceste date.

În răspuns, WhatsApp a afirmat că va ataca amenda, pe care o consideră ”disproporționată”, în instanță.

”Ne-am angajat să oferim un serviciu sigur și privat. Am lucrat foarte mult pentru a ne asigura că informațiile furnizate de noi sunt transparente și ușor de înțeles și vom continua să facem asta”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri