Iranul eliberează două jurnaliste arestate pentru materialele despre Mahsa Amini

După mai mult de un an în spatele gratiilor, jurnalistele Niloufar Hamedi și Elaheh Mohammadi, care au fost încarcerate pentru că au relatat informații despre moartea lui Mahsa Amini, au fost eliberate.

Cei doi reporteri au fost eliberați pe cauțiune (stabilită la puțin peste 180.000 de euro) și, în prezent, fac apel la sentințele de închisoare. Până când instanța va lua o decizie, cele două vor rămâne în libertate, dar au interdicție de a părăsi țara, conform BBC.

Niloufar Hamedi a fost prima persoană care a relatat despre moartea lui Mahsa Amini, tânăra iraniană care a murit în urma bătăilor aplicate de poliție pentru că nu purta corect vălul pe cap. Jurnalista i-a fotografiat pe tatăl și pe bunica lui Amini îmbrățișându-se după ce au aflat că fiica lor a murit și a postat fotografia online cu descrierea: „Rochia neagră de doliu a devenit steagul nostru național”.

Elaheh Mohammadi a relatat de la înmormântarea lui Mahsa Amini în orașul ei natal și de la protestele care au urmat. Ea a descris modul în care sute de persoane în doliu au strigat „Femeie, viață, libertate”. 

Cele două jurnaliste au fost arestate la scurt timp după începerea protestelor și au fost acuzate de colaborare cu guvernul SUA și de complicitate împotriva securității naționale. Ele au fost condamnate la 13 și, respectiv, 12 ani de închisoare.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri