Iranul avertizează Franța în legătură cu caricaturile din Charlie Hebdo. Institutul Francez din Teheran, închis
În această săptămână au apărut tensiuni între Iran și Franța, după ce revista satirică Charlie Hebdo a publicat o serie de caricaturi care îl ridiculizează pe Khamenei, liderul suprem al Iranului din 1989.
Numărul actual al revistei prezintă caricaturile câștigătorii unui concurs organizat de Charlie Hebdo, în cadrul căruia concurenții au fost invitați să deseneze cele mai ofensatoare caricaturi ale actualului lider iranian, scrie The Guardian.
„A fost o modalitate de a ne arăta sprijinul pentru bărbații și femeile iranieni care își riscă viața pentru a-și apăra libertatea împotriva teocrației care îi asuprește din 1979”, a scris într-un editorial directorul Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau.
Reacția Iranului
Așa cum era de așteptat, unele dintre caricaturi sunt explicite, atât de mult încât ambasadorul francez în Iran a fost convocat pentru „insultarea sfințeniei altor țări și națiuni musulmane sub pretextul libertății de exprimare”, potrivit unui purtător de cuvânt al ministrului iranian al afacerilor externe.
„Iranul așteaptă explicațiile și acțiunile compensatorii ale guvernului francez pentru a condamna comportamentul inacceptabil al publicației franceze”, a declarat reprezentantul.
În plus, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a scris pe Twitter: „Actul jignitor și indecent al unei publicații franceze de a publica caricaturi împotriva autorității religioase și politice nu va rămâne fără un răspuns eficient și decisiv”.
Prima măsură: închiderea Institutului Francez
În timp ce Iranul s-a abținut să numească orice măsuri pe care le va lua împotriva Franței, o zi după convocarea ambasadorului francez, Institutul Francez din Teheran a fost închis din ordinul MAE-ului iranian.
„În cadrul revizuirii relațiilor culturale cu Franța și a examinării posibilității de a continua activitățile culturale franceze în Iran, Ministerul pune capăt activităților Institutului Francez de Cercetare din Iran, ca un prim pas”, a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat, citat de Europa Liberă.
Ce Iran nu înțelege
Puține reacții au venit din partea Franței după criticile Iranului. Nathalie Loiseau, europarlamentar francez și fost ministru loial, a descris răspunsul Iranului ca fiind o „încercare de interferență și o amenințare” la adresa Charlie Hebdo.
„Să fie foarte clar, regimul represiv și teocratic de la Teheran nu are nimic de învățat de la Franța”, a spus ea.
În decursul zilei de joi, 5 ianuarie, ministrul de externe Catherine Colonna a declarat pentru LCI TV că Iranul urmărește politici proaste prin violența împotriva populației sale.
„Să ne amintim că în Franța există libertatea presei, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Iran, și că această (libertate) este supravegheată de un judecător în cadrul unei justiții independente, ceea ce, fără îndoială, Iranul nu cunoaște bine”, a declarat ea ca răspuns la convocarea ambasadorului francez.
Este un punct de vedere valabil: Franța, ca țară democratică, nu este responsabilă pentru ceea ce publică sau crede o organizație media independentă. De fapt, este un lucru pe care regimul de la Teheran nu îl înțelege deloc, unde mass-media este folosită, ca în majoritatea țărilor iliberale, în scopuri propagandistice.
Zeci de mii de iranieni au protestat în mod regulat pentru a protesta împotriva lipsei de drepturi, femeile și elevele făcând demonstrații de susținere fără precedent. Declanșatorul a fost moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost bătută de așa-numita poliție a moralității pentru că nu și-a purtat hijab-ul „în mod necorespunzător”.
De atunci, mii de persoane au fost arestate, printre care se numără și jurnaliști. În Indexul libertății presei, Iranul se află pe locul 178 din 180 de țări – fiind unul dintre cele mai periculoase locuri pentru practicarea jurnalismului, puțin mai bine decât Eritreea și Coreea de Nord.
Articole asemănătoare
Doi jurnaliști BBC, agresați de poliția israeliană în timp ce relatau despre conflictul Israel-Gaza
Directiva Copyright. Reglementări dure pentru giganții tehnologici, concesii pentru start-up-uri
Trump a lansat un site despre mandatul său. A omis însă cele două proceduri de impeachment sau criza Covid
Premieră în România: program postuniversitar în blockchain. Unde mai poți studia despre acest domeniu
Doi jurnaliști din India, printre favoriții pentru premiul Nobel pentru Pace