Iran blochează accesul la Instagram și WhatsApp pentru a evita intensificarea protestelor

Guvernul iranian a decis să restricționeze accesul la Instagram și WhatsApp pentru a evita amplificarea revoltelor din țară. Instagram era ultima mare platformă de socializare care activa, relativ necenzurată, pe teritoriul Iranului.

La finalul săptămânii trecute, o tânără  de 22 de ani a murit în custodia autorităților iraniene după ce a fost bătută de poliție pentru că ar fi încălcat codul vestimentar al femeilor. În urma decesului, oamenii au început să iese în stradă și au pornit un val de revolte care a cuprins capitala, Teheran, dar și alte părți ale țării.

Acum, pentru a evita răspândirea și organizarea protestelor, guvernul iranian a blocat accesul la Instagram și WhatssApp, conform NetBlocks. Totul a început cu o întrerupere a internetului din Teheran, urmată apoi de capitala regiunii Kurdistan unde protestele începuseră să se intensifice.

Eficiente sau nu, întreruperile internetului în aceste zone par a nu fi fost suficiente pentru autoritățile din Iran, care au ajuns la concluzia că Instagram, foarte populară în rândul populației pentru că era singura mare platformă încă accesibilă, dar și WhatsApp trebuiesc blochate pentru a împiedica amplificarea revoltelor.

Conform Reuters, câțiva locuitori din Teheran au declarat că încă pot trimite mesaje text prin WhatsApp, însă nu și fotografii. Instagram este, pe de altă parte, complet blocat. NetBlocks afirmă că actualele restricții asupra internetului sunt cele mai dure din 2019 încoace.

Decizia Iranului vorbește despre amploarea nemulțumirilor societății cu privire la conducerea țării și brutalitatea cu care își aplică legile islamice.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri