Iohannis suspendat pentru înaltă trădare? Miza din spatele documentului
Un subiect trecut cu vederea aproape în întregime de presa din România a început să se rostogolească astăzi în mediul online: liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat duminică la Antena 3 că președintele Klaus Iohannis ar putea fi acuzat de înaltă trădare.
Dragnea a susţinut că există multe elemente pentru care Klaus Iohannis poate fi acuzat de înaltă trădare: ”Sunt multe acţiuni ale lui Iohannis care pot îmbrăca forma trădării. Nu mi-aş dori să ajung acolo, dar nu e imposibil. Sunt acţiuni care au adus deservicii României”. Totodată, liderul PSD a spus că ”nişte colegi” au lucrat la acest document, dar încă nu a discutat cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit Articolului 96 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
Interesat de observat este că site-ul DCNews a lansat inițial acest subiect, cu câteva zile înaintea declarațiilor lui Liviu Dragnea de la Antena 3. Potrivit jurnaliștilor de la DCNews, informațiile veneau dintr-un „document obținut pe surse”. În ciuda acestor detalii importante, presa a ales să ignore documentul, deoarece părea absurd și ridicol. Abia după intervenția televizată a lui Liviu Dragnea, subiectul a devenit viral în mediul online.
Radu Carp, profesor universitar și analist politic, a reacționat pe pagina sa de Facebook, afirmând că: „Miza PSD este ca Iohannis să fie suspendat din funcție, fie și pentru o zi. Mai există și o altă miză: să se vorbească atât de mult despre suspendare, încât să se creadă că s-a și întâmplat. Desigur, avantajul punerii sub acuzare pentru înaltă trădare este că suspendarea nu este urmată de referendum, este nevoie doar de decizia Parlamentului. Problema este că actuala majoritate nu are două treimi în Parlament. „Înalta trădare” este doar o fumigenă aruncată în spațiul public”.
Articole asemănătoare
Cum incită Sputnik la atitudini șovine și eurosceptice: Pericolul pierderii suveranității României
Un sfert din britanici cred în teoriile conspiraționiste QAnon
Schimbarea la față a Gabrielei Firea: turneul la TV al edilului, o răzvrătire față de Dragnea
Andrei Țăranu: În online s-a instaurat RUȘINEA de a fi votant PSD! Culisele unui HANDICAP de partid EXCLUSIV
Se apropie prezidențialele. Cât de mare e riscul de fake news și dezinformare?