Investigația Spaniei privind Pegasus, oprită din cauza lipsei de cooperare a Israelului

Ancheta privind folosirea spyware-ului Pegasus asupra unor miniștri a fost oprită la doar un an după ce judecătorul care se ocupa de caz a cerut asistență judiciară Israelului.

Motivul emis de Audencia National, cea mai înaltă curte penală din Spania, este „lipsa totală de cooperare juridică din partea Israelului, care nu a răspuns la comisia rogatorie (…) și a împiedicat desfășurarea anchetei”. Israel nu a oferit susținere Spaniei nici prin furnizarea de informații despre NSO Group, nici prin permiterea interogării șefului companiei de către judecătorul spaniol, conform The Guardian.

Guvernul israelian ar fi primit patru astfel de cereri de asistență, la care nu ar fi răspuns. Astfel, singura variantă rămasă ar fi diplomația.

„Nu rămâne decât o posibilă cale diplomatică capabilă să promoveze respectarea obligațiilor care decurg din tratatele internaționale”, se arată în comunicat.

Ancheta a început în mai 2022, după ce guvernul spaniol a declarat că programul spion, care se poate infiltra în telefoanele mobile pentru a extrage date sau pentru a activa o cameră sau un microfon pentru a-i spiona pe proprietari, a fost folosit pe telefoanele unor politicieni de top, printre care se numără premierul Pedro Sánchez și ministrul apărării, Margarita Robles.

Unele persoane au arătat cu degetul spre Maroc, care ar fi putut folosi programul de spionaj, având în vedere relațiile proaste din acea perioadă. Cu toate acestea, Spania este, de asemenea, cunoscută pentru utilizarea Pegasus. Mai mult de 65 de separatiști catalani au fost spionați folosind produsul NSO Group între 2020 și 2022. Șeful spionajului de la acea vreme a fost mustrat după ce a recunoscut în fața unei comisii parlamentare în 2022 că Pegasus a fost folosit împotriva a 18 separatiști catalani cu aprobarea instanței.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri