Inteligența artificială ar putea ajuta împotriva fenomenului de burnout
Adoptarea inteligenței artificiale la locul de muncă ar putea ajuta angajații să scape de burnout. Deși discuția din ultima perioadă se rotește în jurul ideii că oamenii se tem că își vor pierde jobul din cauza AI, accepatarea tehnologiei în mediul de lucru devine tot mai răspândită.
Există două aspecte importante când vine vorba de implementarea inteligenței artificiale la locul de muncă: deschiderea companiilor către AI și deschiderea angajaților. Conform unui studiu derulat de Upwork, citat de Axios, a concluzionat că firmele vor angaja mai mulți oameni ca efect al adoptării AI.
Astfel, 64% dintre respondenții ce ocupă funcții de conducere în companii au afirmat că „vor angaja mai mulți profesioniști de toate tipurile datorită inteligenței artificiale generative, acesta fiind cel mai ridicat nivel de aprobare dintre cei chestionați”.
Studiul menționează și alte rezultate, precum faptul că AI este mult mai înbrățișată – momentan – de companiile mici și mijlocii, cu precădere cele care au adoptat și munca de acasă. Mai multe detalii ale studiului găsești aici.
Când vine vorba de angajați, studiul Microsoft prezintă un peisaj foarte interesant. Teama legată de eliminare din cauza inteligenței artificiale lasă loc, acum, pentru folosirea acestei tehnologii ca mijloc de ușurare a muncii și evitarea burnoutului (rezultatele sunt menționate de la pagina 11).
„În timp ce 49% dintre oameni spun că sunt îngrijorați că AI îi va înlocui la job, chiar mai mulți – 70 % – ar delega cât mai multe sarcini către AI pentru a pentru a-și diminua volumul de muncă”, spune cercetarea.
Adam Grant, expertul în psihologie consultat de Microsoft în studiu, notează la rândul său această direcție adoptată de oameni, afirmând că este „fascinant” că entuziasmul depășește frica de înlocuire. Hype-ul generat în jurul unei noi tehnologii poate deforma percepția asupra acesteia, sentimentele coagulându-se deseori la extreme. Adevărul este că inteligența artificială este doar un instrument (ce-i drept foarte puternic și, deocamdată nereglementat) pe care va trebui să învățăm a-l folosi.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Sistemul lansat de Facebook care te-ar urmări
Iranul folosește strategii de manipulare în mediul online, după modelul Rusiei
Le Figaro: România, bolnavul Europei
Google l-a concediat pe inginerul care susținea că un program de inteligență artificială e conștient
Facebook nu reușește să identifice corect reclamele politice