[INEDIT] Legăturile românești ale firmei unde lucra Alex van der Zwaan, condamnat în dosarul ingerințelor rusești în alegerile americane
„Domnule judecător Jackson,
Eu sunt Ludmilla Oleolenko, mama lui Alex. Am fost crescută și educată în Uniunea Sovietică ca profesor de limbi străine. Am plecat în Occident în 1976 și am locuit în Bruxelles începând cu anul 1980. […] Tatăl lui Alex avea 46 de ani, iar eu 33 când l-am avut pe Alex. A fost primul copil și, știți, în vremea aceea 33 de ani era o vârstă înaintată pentru a avea un copil. M-am devotat în întregime creșterii lui Alex și educației sale. În copilărie nu a petrecut nici măcar o oră cu o bonă. […] I-am dus lipsa lui Alex atât de mult în ultimele luni. Acesta a fost primul meu Crăciun fără Alex […]. Pentru că Alex nu a putut să vină să mă vadă, am fost singură de Crăciun, Anul Nou și cea de a șaizecișișaptea mea aniversare. Sper sincer că va putea să vină acasă și că voi avea șansa să-mi strâng din nou în brațe copilul drag în curând.
A dumneavoastră,
Ludmila van der Zwaan
__________________________________________________________________________
Domule judecător Jackson,
Eu sunt tatăl lui Alex. Sunt cetățean olandez, educat în Suedia, Brazilia și Canada. […] Alex a fost crescut într-o familie din clasa de mijloc, a performat bine la școală și nu ne-a provocat niciodată îngrijorări serioase. […] L-am vizitat pe Alex de două ori în ultimele luni și am observat direct cât de devastatoare a fost această situație pentru el. Alex s-a dezvoltat cu trup și suflet slujbei de la Skadden (firma de avocatură, n.a.), îi plăcea ceea ce făcea, astfel că a căpătat recunoașterea și aprecierea care au dus la îndelungata perioadă pe care a petrecut-o în această firmă. Această slujbă nu doar că a devenit un prilej de împlinire profesională, dar i-a permis să se și întrețină pe sine și familia sa, lucru de care era mândru. Acum, cariera în drept care a avut un start atât de bun și părea atât de promițătoare, pare sfârșită. Mai mult, chiar viața de familie a lui Alex este de asemenea serios amenințată de separarea forțată de tânăra sa soție, care are de înfruntat acum o naștere dificilă în absența soțului ei. […] Alex a fost deja sever pedepsit. Sunt îngrijorat pentru viitorul său, având în vedere că atât moralul cât și încrederea în sine au suferit o scădere considerabilă. […]
Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestei scrisori,
Rolf van der Zwaan
__________________________________________________________________________
Domnule judecător Jackson,
L-am cunoscut pe Alex în primăvara lui 2016, când aveam 20 de ani. Ne-am plăcut la prima vedere, ne-am îndrăgostit, apoi ne-am căsătorit în iunie 2017. Nu m-am simțit niciodată mai confortabil cu cineva în viața mea. A fost o perioadă minunată pentru amândoi, dar care a fost, din păcate, întreruptă de cursul evenimentelor care m-au făcut să scriu această scrisoare. […] Dificultatea acestei situații a fost subliniată de sarcina mea: când am fost la control în săptămâna a doisprezecea, specialistul în ultasunete m-a întrebat dacă soțul meu a venit împreună cu mine pentru a afla sexul copilului, iar eu am izbucnit în plâns văzând că toate celelalte femei din încăpere erau împreună cu partenerii lor. […] Alex m-a sprijinit de asemenea financiar, ceea ce ne-a cauzat deja dificultăți atât mie cât și lui având în vedere că a fost concediat de la slujba din cadrul Skadden Arps, pe care o iubea, pe care și-o îndeplinea strălucit și la construcția cărea chiar a ajutat, inclusiv invitându-și șefii la nunta noastră. […] Sper că toate acestea nu vor trece neobservate de dumneavoastră și că se va putea întoarce acolo unde îi este locul cât mai curând posibil.
Eva Khan, 6.03.2018
__________________________________________________________________________
Pentru cine nu știe exact despre cine este vorba, fragmentele de mai sus din depozițiile acordate de familie unui judecător al districtului Columbia din Statele Unite ale Americii, par să creeze portretul-robot al unui om bun, familist convins și profesionist dedicat în întregime muncii sale. În fapt, însă, Alex, subiectul scrisorilor de mai sus nu este nimeni altul altul decât Alex van der Zwaan, avocatul vorbitor de limbă rusă în vârstă de 33 de ani care a fost condamnat zilele trecute la 30 de zile de închisoare şi plata unei amenzi de 20.000 USD, pentru că a minţit în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA.
Mai precis, acest caz are la bază declarațiile false pe cadre le-a dat acesta în privința raportului pe care l-a elaborat firma la care fac referire depozițiile de mai sus, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, cu privire la așa-numitul raport Tymoshenko, un document menit să îl apere pe preşedintele pro-rus al Ucrainei de la acel moment, Viktor Yanukovych, de criticile internaţionale pentru reţinerea Yuliei Tymoshenko. Concret, ancheta a descoperit că Alex van der Zwaan i-a minţit la data de 3 noiembrie 2017 pe anchetatorii FBI care investigau acest caz în legătură cu schimburile sale de informații cu Richard Gates, fost asociat al lui Paul Manafort, informații ce conțineau detalii din raportul mai sus menționat.
De asemenea, este notabil faptul că socrul lui Alex van der Zwaan este miliardarul rus German Khan, co-fondatorul consorțiului Alfa Group cu afaceri, printre altele, în domeniul petrolului, investițiilor bancare, asigurărilor și telecomunicațiilor. Nu întâmplător, Alfa Oil, divizia petrolieră a Alfa Group, este una și aceeași cu cea care și-a arătat interesul, în anul 2005, de a achiziționa actiuni ale RAFO Onești rezultate din conversia de către stat a datoriilor rafinăriei. Ulterior, Alfa Oil a cumpărat 98% din acțiunile societății Rafo Onești, deținute de Balkan Petroleum.
Ceea ce omite să spună, însă, presa românească, este faptul că firma la care lucra până nu demult Alex van der Zwaan, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, este aceeași care a oferit consultanță Affidea, concernul controlat de miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli, principalul furnizor de servicii de imagistică medicală de înaltă performanţă şi tratament al cancerului din Europa, în anul 2016, pentru a achiziția centrelor de diagnostic Hiperdia, ce își desfășoară activitatea în România. La acea dată, Alex van der Zwaan era angajat în cadrul firmei mai sus menționate. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută niciodată publică, dar surse din piaţă au susţinut, la vremea respectivă, că aceasta se ridica la 40-50 de milioane de euro.
Hiperdia a fost fondată în 1997 la Brașov de către Aurel Tudose, Tiberiu Roth, Jacov Katz, Octavian Lebovici, Petru Goldfinger și Herman Rosner, iar în 1999, datorită nevoii de finanțare, aceștia au mai atras trei investitori israelieni (Yariv Gilat, Nir Yosseph și Amos Fialkov). Ulterior, în anul 2007, Bedminster Capital Management, administratorul fondului private equity South Europeast Equity Fund II (SEEF II), a preluat 65% din tilurile Hiperdia Brasov pentru suma de 15 milioane de euro.
Nu în ultimul rând, este demn de meționat faptul că această condamnare a lui Alex van der Zwaan a fost stabilită în contextul mai larg al anchetei conduse de procurorul special Robert Mueller, cel care investighează presupusele ingerințe rusești în alegerile americane prezidențiale din anul 2016.
Articole asemănătoare
Prinși în lumea virtuală. Despre dependența de jocuri video
Statul măsoară ”din ochi” site-urile pe care le închide, în lipsa unor reglementări
Războiul din Ucraina este criticat la televiziunea rusă – dar Putin a mai înșelat și înainte
Culmea dezinformării: Rusia spune că a găsit 1.2 milioane de fake-uri pe social media
Associated Press stabilește reguli de utilizare a inteligenței artificiale pentru jurnaliști