Căderea liberă înregistrată de piața criptomonedelor în ultima săptămână a readus în prim-plan dezbaterea pachetului de legi MiCA (Legea pieței activelor crypto). Legiuitorii europeni încă nu au ajuns la un consens cu privire la forma finală a legii. Contractarea criptomonedelor și, cu precădere a activelor stablecoin, a prezentat alte implicații pe care MiCA trebuie să le reglementeze pentru a fi un pachet de lege eficient.
Conform CoinGecko (site de tracking a bunurilor crypto), citat de Politico, în jur de 400 de miliarde de dolari este pierderea suferită de piața criptomonedelor în doar câteva zile. Investitorii (cei mai mulți tineri) au reacționat repede și acum, întreaga piața trece prin așa-numita ”crypto winter” (iarna crypto).
Uniunea Europeană dezbate la nivel instituțional pachetul de legi MiCA care ar urma să reglementeze piața criptomonedelor și bunurilor digitale. Unii dintre europarlamentari doresc legi mai stricte cu privire la activele stablecoin, în timp ce alte voci fac apel la calmarea spiritelor.
Stablecoins s-au dovedit a fi cele mai lovite de contractarea pieței, iar UE vrea să reglementeze cât mai strict aceste active pentru a evita scăderi dramatice ca cele înregistrate săptămâna trecută. Natura activelor stablecoins este una interesantă și controverstă, principalul motiv fiind că ele se raportează la valute existente pentru a-și menține valorea. Proiectul Meta de lansare a criptomonedei Libra (care era un stablecoin) a fost un eșec tocmai pentru că autoritățile americane erau de părere că activele de acest tip ar trebui reglementate la fel ca băncile.
Europarlamentarii care cer un control mai mare pentru stablecoins spun că legea MiCA, în forma negociată acum, nu este suficient de cuprinzătoare, iar acest lucru este îngrijorător având în vedere mărimea pieței crypto.
”Piața criptomonedelor este acum mai mare decât piața creditelor ipotecare subprime atunci când s-a declanșat criza financiară globală. Ne așteptăm la un grad ridicat de promptitudine similar celui pe care l-am văzut în declarațiile recente ale unor directori de top ai Băncii Centrale Europene, care au cerut să se pună capăt acestui Vest Sălbatic al criptomonedelor”, a declarat un europarlamentar spaniol pentru Politico.
Mai mult decât atât, alți europarlamentari, precum Eero Heinaluoma din Finlanda, cer ca MiCA să includă reguli cu privire la rezerve, taxe de rambursare, combaterea spălării banilor și supravegherea activității criptomonedelor, altfel legea nu-și va face treaba eficient.
La polul opus, raportorul pachetul MiCA care a condus negocierile din Parlamentul European, Stefan Berger, este de părere că reacțiile impulsive nu trebuie să se regăsească în cadrul legilor europene. Urmărind aceași idee, unii membri din Renew Europe au spus că este nevoie de ”atenție și prudență” pentru a elabora noua lege.
”Acest lucru [contractarea pieței] nu înseamnă că toate stabelcoins sunt problematice. Pe viitor, legiuitorii ar trebui să analizeze mai îndeaproape designul acestora înainte de a le autoriza. MiCA este un pas important în acest sens”, a declarat Berger pentru Politico.
Cea mai afectată dintre stablecoins este TerraUSD care, înainte de prăbușire, avea o valoare cumulată de peste 18 milioane de dolari și era al treilea cel mai mare activ de tip stablecoin din lume. În urma scăderii, TerraUSD (care ar trebui să aibă o paritate de 1 la 1 cu dolarul american) a picat sub 35 de cenți.
Uniunea a demonstrat până acum că sectorul tech este luat în serios de către autorități, iar eforturile de reglementare de până acum (DMA sau DSA) au dovedit competența instituțiilor blocului comunitar. MiCA trebuie să ia în considerare faptul că piața criptomonedelor este volatilă, dar asta și pentru că statele din întreaga lume fie au regelementări superficiale ale acestei piețe, fie nu au deloc.
Leave a Comment