În doar o zi, cinci jurnaliști mexicani au fost împușcați și răniți

Una dintre cele mai grele zile pentru presa mexicană a fost marțea trecută, când cinci jurnaliști au fost împușcați în ceea ce părea a fi o tentativă de crimă.

Patru dintre victime erau fotoreporteri care se întorceau de la locul unei omucideri – o situație frecventă în Mexic în aceste zile. Toți jurnaliștii păreau să lucreze pentru ziare locale sau site-uri de știri, confrom The Guardian.

Aceștia se aflau în apropierea unei cazărmi militare din sudul statului Guerrero când au avut loc atacurile. Procurorul statului a declarat că fotoreporterii au fost răniți, dar nu a oferit detalii despre gravitatea rănilor.

Câteva ore mai târziu, un alt atac similar a avut loc. De data aceasta în statul vecin Michoacán. Reporterul Maynor Ramón Ramírez și un însoțitor au fost împușcați și răniți.

O situație dezastruoasă pentru presa mexicană

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat că „trebuie să regretăm acest lucru”, referindu-se la împușcăturile din Guerrero. Cu toate acestea, Obrador este considerat responsabil pentru creșterea violenței împotriva jurnaliștilor, deoarece comportamentul său față de mass-media a discreditat-o. La aceasta se adaugă corupția atât la nivel local, cât și național, precum și violența pusă în aplicare de bande și carteluri.

Cele cinci împușcături au avut loc la doar câteva zile după ce trei jurnaliști au fost răpiți și reținuți timp de mai multe zile împreună cu două dintre rudele lor. Deși aceștia au fost eliberați ulterior, motivul răpirii lor rămâne neclar.

În plus, la începutul lunii noiembrie, un fotojurnalist care lucra pentru un ziar local din orașul de frontieră Ciudad Juarez a fost găsit împușcat mortal în mașina sa.

Atacurile de marțea trecută sunt considerate a fi unul dintre cele mai cumplite cazuri de violență împotriva jurnaliștilor din istoria Mexicului. Ultimele atacuri în masă asupra jurnaliștilor într-un singur loc din Mexic au avut loc în 2012, când cadavrele a trei fotografi de știri au fost găsite aruncate în saci de plastic într-un canal din orașul Veracruz de pe coasta Golfului.

Potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, numai în ultimii cinci ani, în Mexic au fost uciși cel puțin 54 de jurnaliști.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri