Grecia, față în față cu un val de migranți, susține că a fost victima unui fake news al Turciei
Grecia, față în față cu un val de migranți venit din Orientul Mijlociu, susține că a fost victima unui fake news.
După ce Recep Tayyip Erdogan a anunțat că nu va mai reține persoanele care doresc să ajungă în Occident, pe fondul tensiunilor dintre țara sa și Rusia pe tema Siriei, 10.000 de persoane au încercat să traverseze granița Greciei. Presa internațională vorbește, în acest context, de agresiuni ale grănicerilor împotriva migranților. CNBC scria, de exemplu, că ”poliția greacă a folosit gaze lacrimogene împotriva migranților care au fost adunați la granița sa cu Turcia și au cerut intrarea sâmbătă, în timp ce o criză asupra Siriei s-a mutat brusc în pragul Uniunii Europene”.
Mai mult decât atât, pe social media ar fi circulat un video care arată ”că un refugiat sirian ar fi fost ucis de forțele de securitate elene în timp ce încerca să treacă în Grecia”. Totuși, nicio dovadă privind originalitatea videoclipului nu a fost oferită, însă Erdogan s-a folosit de video pentru a denunța presupusa brutalitate a grecilor: ”Atena nu are respect pentru legea migrației internaționale, iar forțele de securitate grecești au ucis doi migranți și au rănit un altul”. Clipul, deși prezintă imagini grafice, a fost preluat și de presa de stat și privată din Turcia la începutul acestei săptămâni.
În răspuns, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena susține că informațiile care au circulat cu privire la acest subiect sunt rău-voitoare, întrucât ele nu reflectă realitatea. Într-o postare de pe Twitter,
Stelios Petsas afirmă că ”Forțele de frontieră grecești nu au împușcat persoanele care încearcă să intre ilegal în Grecia. Nu este mai mult decât o dezinformare brută și deliberată: Fake News”.
”Videoclipul care arată fatalitatea pe frontiera greco-turcă este o informație falsă. Solicităm tuturor să folosească prudență atunci când raportează știri care susțin propaganda turcă #fakenews #fakeTurkishPropaganda”, a spus Petsas într-un alt tweet.
Ulterior, și Ministerul grec de Externe a comentat pe social media situația: ”Atunci când o țară folosește oamenii ca pe un berbec care bate, fabrică știri false pentru a-i induce în eroare și încalcă sistematic suveranitatea și drepturile suverane ale țărilor vecine, nu este în poziția de a arunca cu degetul asupra nimănui. Și, desigur, nu este în poziția de a da lecții nimănui despre Dreptul Internațional și drepturile omului. La urma urmei, Turcia a eșuat aceste cursuri speciale de ani buni”.
Articole asemănătoare
Premierul canadian Justin Trudeau, vizat de o campanie de dezinformare chineză
Social media – o binecuvântare și un blestem, în mijlocul crizei din Ucraina
Fake news-ul cu Ion Iliescu: cine ar putea demonta mai bine PSD-ul decât creatorul acestuia? EXCLUSIV
România trage linie după referendum – un bilanț fericit EXCLUSIV
Editiadedimineata.ro: Cel mai mare producător de armament din lume, cu ochii pe România. Inteligența artificială, prioritatea americanilor