Google, Meta și TikTok nu mai par să aibă datorii față de Rusia

28 February 2022, Bavaria, Munich: Russian ruble banknotes lie on a table. The European Union put its serious sanctions against the Russian Central Bank into effect on Monday night. According to EU Commission President von der Leyen, they include a ban on transactions with the financial institution. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)

Unele dintre cele mai mari platforme tehnologice din lume, Google, YouTube, Meta, TikTok și Telegram nu mai apar în bazele de date rusești ca având amenzi impuse de stat.

Cu toate acestea, X (fostul Twitter) și Twitch, continuă să apară înregistrate ca debitori în baza de date a executorilor judecătorești. Amenzile lor sunt de 51 de milioane de ruble (560.730 de dolari) și, respectiv, 23 de milioane de ruble (252.879 de dolari), conform Reuters.

În urma invaziei din Ucraina, Instagram, Facebook și Twitter au fost blocate în interiorul Rusiei, după ce platformele de socializare nu au reușit (în ochii Kremlinului) să oprească ceea ce consideră conținut ilegal. YouTube s-a confruntat cu presiuni similare.

Cel mai recent, o instanță rusă a impus o amendă de 4,6 miliarde de ruble (50,4 milioane de dolari) împotriva Google, calculată ca proporție din cifra sa de afaceri anuală în Rusia. Motivul amenzii: „eșecul sistemic” de a șterge de pe YouTube ceea ce instanța a spus că sunt informații false despre invazia în curs a Moscovei în Ucraina – rapoarte despre pierderile rusești in conflictul militar -, precum și refuzul de a șterge videoclipuri care „propagă relațiile sexuale netradiționale”.

Cu puțin mai puțin de o lună înainte, purtătorul de cuvânt al Meta a fost pus oficial pe lista persoanelor căutate de autoritățile ruse.

Ancheta penală rusă a început în martie 2022 „având în vedere apelurile la violență și crime împotriva rușilor în legătură cu acțiunile angajaților Meta”, potrivit Tass. „Stone a declarat la acel moment în rețeaua de socializare că Meta a ridicat temporar interdicția privind apelurile la violență împotriva militarilor ruși”, a relatat organizația de stat.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri