Google lansează noi funcții pentru identificarea imaginilor generate de AI
Google a anunțat că va lansa o serie de funcții menite să ajute utilizatorii să identifice mai ușor imaginile false sau generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Compania americană a spus că instrumentele vor ajuta oamenii să evite dezinformarea din mediul online.
Anunțul a fost făcut într-o postare pe blogul companiei, unde Google citează un studiu al Poynter Institute ce indică faptul că 62% dintre respondenți simt că sunt expuși dezinformării online în fiecare săptămână. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care gigantul american introduce noile funcții de identificare a imaginilor generate de AI.
Prima funcție se numește ”About this image” și oferă utilizatorilor un context mai larg asupra imaginii selectate. Mai exact, Google va include informații despre prima dată a indexării imaginii, unde a apărut prima dată online și unde altundeva a mai fost folosită. Asta presupune că utilizatorii vor fi îndrumați către site-uri de știri sau fact-checking, care au vorbit despre imaginea respectivă.
Cea de-a două funcție se referă la o etichetă specială aplicată pozelor generate de inteligența artificială a Google. Compania a mai adăugat că a discutat cu Midjourney și Shutterstock pentru a include eticheta și materialele generate de serviciile acestora, menționând că mai multe alte companii urmează să se alăture acestui proiect.
Măsurile anunțate de Google vor fi disponibile în următoarele luni, însă – ca de obicei – marele dezavantaj este că cele două funcții vor fi prezentate mai întâi în SUA și vor fi doar în engleză.
Contrar a ceea ce Google pare a crede, dezinformarea online este foarte volatilă, nu se răspândește doar în țările anglofone și nu este restrânsă doar pe platformele Google – tocmai de asta UE se pregătește să prezinte un set de legi ce reglementează serviciile de inteligență artificială. Cu toate acestea, orice funcții care ajută utilizatorii să evite potențiale dezinformări sunt bine-venite.
Articole asemănătoare
Cât de pregătiți suntem pentru a face față dezinformării promovate de Rusia?
Fenomenul ”migrației” jurnaliștilor în politică sau zona zero dintre deontologie și practică
HBO Max și Disney+ vin în România. Apple News râmâne doar pe piețele anglofone
De ce nu au dreptate cei care cer închiderea postului Digi24
Război hibrid rusesc menit să destabilizeze NATO