Găgăuzia, îndemnată să renunțe la legislația care obligă presa online să aibă autorizație

Regiunea autonomă Găgăuzia, din cadrul Republicii Moldova, încearcă să adopte o legislație considerată abuzivă de către organizațiile non-profit și experții media. Mai exact, autoritățile plănuiesc să forțeze mass-media online cu sediul în zonă să obțină o autorizație de funcționare.

Nouă organizații media solicită Adunării Populare a Găgăuziei, parlamentul regional, să renunțe la această legislație. Mai mult, ele acuză că, deși au avut loc audieri publice cu privire la proiectul de lege privind mass-media, nu a existat acces public la ședință.

Se crede că scopul acestei legislații este de a intimida deja puținele organizații media online independente care există în Găgăuzia și care critică politicienii locali și expun corupția. Restul peisajului mediatic din regiunea autonomă este controlat de politicieni.

Oligarhul pro-rus Ilan Șor ar fi în spatele legislației

Mai mult, organizațiile de media, cum ar fi Asociația Presei Independente (API), consideră că în spatele acestei măsuri se află oligarhul pro-rus fugar Ilan Shor, care controlează de facto Găgăuzia prin intermediul guvernatorului local Evghenia Gutul și al Adunării Populare.

Într-un interviu pentru Balkan Insight, președintele API, Petru Macovei, a declarat: „În primul rând, mișcarea este făcută pentru a reduce la tăcere sau pentru a reduce impactul instituțiilor media online critice la adresa autorităților din regiunea autonomă”.

Macovei a adăugat că ținta principală este Nokta.md, o instituție media independentă influentă din regiune.

Legea propune mai multe programe în limba rusă

Cu toate acestea, proiectul de lege este folosit pentru a omorî doi iepuri dintr-o lovitură, deoarece reduce și cota de producție pentru emisiunile TV în limba găgăuză.

În prezent, televiziunile din Găgăuzia difuzează 75 la sută din producția lor în limba găgăuză. Potrivit lui Macovei, oligarhul Șor vrea să reducă această cotă la 50% în limba găgăuză și 50% în limba rusă – în încercarea de a crește influența rusă asupra regiunii înaintea campaniilor pentru alegerile prezidențiale din Moldova și a referendumului privind integrarea europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *