Funcția Twitter Blue facilitează dezinformarea rusă despre Ucraina
Înainte ca Elon Musk să preia conducerea companiei, bifa albastră a conturilor de Twitter reprezenta o garanție a aplicației către utilizatori că postarea pe care o văd aparține unui cont verificat. Însă schimbarea politicii platformei, printre care se numără și capacitatea de a plăti pentru această bifă, este folosită acum pentru a răspândi dezinformare despre Ucraina.
O investigație a BBC citată de The Insider a identificat patru narațiunile false despre Ucraina care sunt amplificate de conturi care au plătit pentru funcția Twitter Blue, promovându-și astfel tweeturile.
Mai multe conturi de Twitter cu o bifă albastră au promovat recent o afirmație potrivit căreia Rusia a descoperit „fabrici de copii” în Ucraina, unde organele copiilor erau recoltate și trimise în Occident. La originea poveștii se află un articol publicat în martie de The People’s Voice, considerat a fi unul dintre cei mai mari producători de fake news.
Jurnaliștii BBC nu au găsit nicio dovadă care să susțină această narațiune, dar au adăugat că propaganda rusă folosește frecvent povești despre „recoltarea de organe” pentru a înfuria și speria publicul.
O altă știre falsă răspândită de conturi care au plătit abonamente Blue și care ar putea fi urmărite până la grupurile pro-Kremlin sugerează că protestatarii din Franța au tras asupra poliției franceze folosind puști americane care ar fi trebuit să fie livrate Ucrainei.
Mai mult, o știre falsă despre anularea alegerilor de către Zelensky a fost distribuită de sute de mii de ori de conturi similare. Nici în acest caz nu a existat un grăunte de adevăr.
Twitter a refuzat să comenteze concluziile BBC. Anterior, Elon Musk și-a apărat decizia de a implementa această funcție plătită deoarece Twitter nu ar fi fost o companie profitabilă.
2 Comentarii
Articole asemănătoare
Rusia desfăşoară o campanie de dezinformare privind COVID-19, pe teritoriul UE
Descinderi la locuințele susținătorilor lui Bolsonaro, într-o investigație privind o rețea de fake news
Premieră Google: Motor de căutare cenzurat pentru China
Microsoft introduce un nou instrument pentru combaterea deepfake-urilor. Utilizatorii vor vedea un „scor de încredere”
RSF: Atacul care a omorât un jurnalist și a rănit alți șapte în sudul Libanului a fost ”țintit”