Fantoma din Kiev rămâne o fantomă. Forțele Aeriene ucrainene confirmă că povestea este un mit

Un mit sau un povestea unui erou care a doborât peste 40 de aeronave inamice? Fantoma din Kiev a ajuns la fel de cunoscut ca și militarii de pe Insula Șerpilor, care i-au urat ”cele bune” unei nave ruse care le cerea să se predea – numai că Fantoma din Kiev va rămâne, în continuare, o fantomă.

Forțele Aeriene din Ucraina au confirmat că povestea eroului este un mit inventat, pe care l-au adoptat chiar și oficiali guvernamentali sau figuri importante, precum fostul președinte Petro Poroșenko. Totuși, Aviația ucraineană consideră că igiena informațională este mai importantă decât păstrarea mitului Fantomei din Kiev, scrie The Washington Post.

„Fantoma din Kiev este un supererou-legendă al cărui personaj a fost creat de ucraineni”, a declarat sâmbătă forțele aeriene ucrainene, confirmând suspiciunile multora.

Într-o postare pe Instagram, Forțele Aeriene ale Ucrainei afirmă că mitul este „o imagine colectivă a piloților Brigăzii 40 de Aviație Tactică a Forțelor Aeriene, care protejează cerul capitalei”, care „apar brusc unde nu sunt așteptați”.

Confirmarea a venit la două zile după ce publicația Times of London a identificat fantoma ca fiind maiorul Stepan Tarabalka, un pilot care a murit pe 13 martie într-o luptă aeriană cu forțele ruse.

Mitul pilotului-erou a fost folosit de oficialitățile ucrainene pentru a atrage atenția și susținerea țărilor occidentale, dar și pentru a ridica moralul populației. Producătorul ucrainean de modele ICM Plastic Model Kits a folosit fantoma pentru a-și promova produsele și le-a transmis rușilor să nu comenteze la postarea sa despre pilotul care a doborât (se spunea la acel moment) 30 de „avioane ale invadatorilor”, în timp ce Serviciul de Securitate al Ucrainei a susținut că fantoma a doborât 10 avioane inamice, protejând ucrainenii. Postarea a fost semnalată de Facebook ca fiind falsă.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri