Fake news-ul, mai credibil pentru fundamentaliștii religioși și dogmaticii
Fenomenul de fake news și amploarea pe care acesta a luat-o odată cu EuroMaidan și apoi intrarea lui Donald Trump pe scena politică au generat fondul necesar pentru o noi studii sociologice.
Astfel, un studiu recent, publicat în Journal of Applied Research in Memory and Cognition, arată faptul că cei mai predispuși să creadă știrile false sunt legate în mod direct de abilitatea de a avea o gândire deschisă, conform Psypost.org.
Autorul, Michael V. Bronstein de la Universitatea Yale, spune că ”vulnerabilitatea la mai multe tipuri de credințe false poate fi determinată (cel puțin parțial) de factori cognitivi similari.”
Înainte, mai spune autorul, ”credința în știrile false și credința în iluzii a fost asociată separat cu o mai mică implicare în gândirea analitică”. Au ajuns la ipoteza că ar fi, de fapt, un mecanism comun între cele două concepte și ar putea fi corelate.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 948 persoane, Acestora le-au fost prezentate 12 știri false și 12 reale și au fost rugați să noteze în ce măsură cred titlurile. S-a ajuns la concluzia că indivizii care se angajează într-un mod de gândire mai puțin analitic sunt mai predispuși să creadă știrile false, dar și că ”o implicare redusă în gândirea activă, deschisă și analitică, ar putea explica credința în știrile false în rândul indivizilor care susțin idei de tip delirator, indivizi dogmatici și fundamentalisti religioși”.
Citiți mai multe pe Psypost.org
Articole asemănătoare
Separatiștii pro-ruși ar fi folosit cadavre pentru operațiunile false flag din estul Ucrainei
Politicenii și-ar putea lua adio de la publicitatea de pe Google
Violența în presa online: cum pot influența ironiile opinia publică
Rusia se gândește să legalizeze pirateria pentru a face față sancțiunilor
Coreea de Nord a furat criptomonede în valoare de 400 de milioane de dolari