Fact check: poți pozitiva un test rapid COVID cu o portocală?

Un video de pe TikTok, în care un test rapid COVID se pozitivează după ce este picurat suc de portocală pe el, a strâns peste 40 de mii de like-uri și 600 de comentarii. Schema nu este nouă: presa britanică scrie de la jumătatea anului trecut cum elevii folosesc această metodă pentru a scăpa de școală.

@samy_panc

#coronaviruschallenge #stiu_ca_nu_o_sa__ajunga_pe_foryou #fypシ #foryou #🇷🇴🇷🇴

♬ Covid-19 – Dylan Watersnake

În realitate, testul iese fals-pozitiv, din cauza unei erori produse de sucul de portocale. În fapt, experții consultați de Full Fact susțin că „dacă ignori complet instrucțiunile producătorului, nu ar trebui să fie o uimire dacă testul dă un rezultat prostesc”, în timp ce AFP scrie că soluția folosită în teste nu poate neutraliza cantitățile mari de acid pe care le conțin citricele.

Este neclar dacă postarea de pe TikTok dorește să arate o metodă de a păcăli testele sau lasă de înțeles că acestea sunt ineficiente. Ce este de remarcat însă este faptul că testele rapid dau rareori rezultate fals-pozitive, fiind mai repede predispuse să dea fals-negative.

Sucul de portocale nu este însă singura substanță folosită – în principal de elevi – pentru a obține un răspuns fals-pozitiv. The Guardian scria, în iulie 2021, că și Cola se află printre preferințele elevilor atunci când vine vorba de păcălirea testelor COVID.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *