Meta a creat un supercomputer AI care să ajute la dezvoltarea metaverse-ului

Meta a anunțat că a construit un supercomputer pe care îl folosește pentru a antrena sistemele de inteligență artificială și de învățare automată. Compania a spus că supercomputerul, denumit AI Research SuperCluster, va deveni cel mai rapid din lume la sfârșitul acestui an, după ce va primi o actualizare importantă.

RSC va fi folosit de Meta pentru a dezvolta serviciile și produsele companiei. Gândește-te la algoritmul de moderare folosit pentru a detecta conținutul ilegal de pe Facebook și Instagram sau la funcții de realitate augmentată pentru echipamentele specializate. Pe lângă toate acestea, Meta spune că RSC va fi folosit și să ajute la construirea tehnologiei necesare pentru a crea și susține metaverse-ul.

Experiențele pe care le construim pentru metaverse necesită o putere de calcul enormă (quintillioane de operații / secundă), iar RSC va permite noi modele de inteligență artificială care pot învăța din trilioane de exemple, pot înțelege sute de limbi și multe altele”, a scris Mark Zuckerberg într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Lucrările la RSC au început în urmă cu un an și jumătate, iar inginerii Meta au proiectat întregul sistem de la zero. Prima fază a RSC este deja funcțională și constă în peste 6.000 de plăci video care lucrează concomitent. Înainte de sfârșitul anului 2022 faza a doua va fi și ea finalizată, iar când acest lucru se va întâmpla, supercomputerul de la Meta va conține aproximativ 16.000 de plăci video și va putea dezvolta sisteme AI complexe.

RSC va ajuta cercetătorii de inteligență artificială de la Meta să construiască modele de inteligență artificială mai bune care să analizeze fără întreruperi texte, imagini și videoclipuri și să dezvolte noi instrumente de realitate augmentată. Sperăm că RSC ne va ajuta să construim sisteme AI complet noi care pot, de exemplu, să realizeze traduceri vocale în timp real pentru grupuri mari de oameni, fiecare vorbind o limbă diferită, astfel încât aceștia să poată colabora fără probleme la un proiect de cercetare sau să joace împreună un joc AR”, au declarat șefii echipei de cercetare din cadrul companiei pe blogul Meta.