Apple și Google, acuzate că urmăresc utilizatorii de smartphone. Senatorii americani vor o investigație

Patru senatori americani au cerut Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) să înceapă o investigație asupra practicilor Google și Apple care sunt acuzate că vând datele personale ale utilizatorilor de smartphone-uri.

Cele două companii sunt reclamate cu privire la sistemul de operare pentru telefoane pe care acestea le dezvoltă. Atât iOS, cât și Android generează anumiți parametrii de identificare a fiecărui telefon care rulează sistemul lor de operare. Legiuitorii americani au spus că cei doi giganți colectează datele folosindu-se de acești parameteri, iar apoi le vând în scopuri publicitare.

Apple și Google au facilitat cu bună știință aceste practici dăunătoare prin integrarea în sistemele lor de operare a unor elemente de identificare (ID) special făcute pentru publicitate. Este adesea posibil să se identifice cu ușurință un anumit consumator într-un set de date de înregistrări de localizare «anonime», dacă se verifică unde doarme noaptea”, au scris senatorii americani în scrisoare transmisă FTC și analizată de The Wall Street Journal.

Apple a refuzat să comenteze, însă Google s-a apărat spunând că parametrii nu au creați în scop publicitar și nici că ar vinde datele personale asociate utilizatorilor.

ID-ul de publicitate a fost creat pentru a le oferi utilizatorilor mai mult control și pentru a le oferi dezvoltatorilor o modalitate mai privată de a-și rentabiliza eficient aplicațiile. Orice afirmație conform căreia ID-ul de publicitate a fost creat pentru a facilita vânzarea de date este pur și simplu falsă”, a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru WSJ.

Decamdată Comisia Federală pentru Comerț nu a emis un răspuns cererii senatorilor, însă e important de notat că actualul director al instituției, Lina Khan, este mai puțin îngăduitoare cu practicile abuzive ale marilor companii din tech când vine vorba de datele personale ale utilizatorilor. Khan s-a diferențiat de fosta conducere prin agenda anti-Big Tech pe care și-a asumat-o când a preluat șefia FTC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *