Facebook va permite utilizatorilor să gestioneze datele colectate despre ei, însă nu vor fi diferente mari
Facebook a anunțat că va implementa funcția ,,Off-Facebook Activity” pentru toți utilizatorii, indiferent de poziția lor geografică. Această funcție a fost inițial denumită ,,Clear History”, însă numele i-a fost schimbat, pentru a revela mai bine activitatea ei reală, adică aceea de a permite utilizatorilor să gestioneze și să șteargă datele pe care site-urile și aplicațiile terțe le împart cu Facebook. De asemenea, alegerea acestui nume a fost făcută și pentru a sublinia diferența dintre procesul de colectare a datelor și cel de partajare a lor, publică techcrunch.com.
Inițiativa a fost anunțată pentru prima oară în anul 2018, ca urmare a scandalului Cambridge Analytica, incident care a demonstrat compromiterea și folosirea imorală a datelor utilizatorilor și care a cauzat o reacție impetuoasă din partea publicului. Anul trecut a fost lansat instrumentul Off-Facebook Activity, însă numai pentru anumite zone geografice, iar în acest an Facebook anunță că acesta va avea acoperire globală.
De ce inițiativa nu este una sinceră și de ce nu va rezolva problemele de confidențialitate
La prima vedere, implementarea acestui sistem pare un mare pas în față, o asigurare a confidențialității mult dorite, însă, la o privire mai atentă, putem realiza că nu este decât o mișcare publicitară, menită să genereze un fals sens al siguranței în utilizatori. Facebook nu a încercat să rezolve problema, ci doar să o acopere.
În primul rând, nu colectarea datelor este adevărata problemă de care se plâng utilizatorii, ci partajarea, vânzarea și folosirea lor în scopuri persuasive constituie problema. Faptul că datele și activitatea online pe diferite aplicații nu sunt protejate îi nemulțumește pe oameni. Vânzarea datelor colectate de la utilizatori unor servicii web gratuite care obțin profit prin plasarea de reclame este ceea ce acuză publicul, întrucât reclamele personalizate îi pot influența să facă alegeri pe care altfel nu le-ar fi făcut.
În al doilea rând, trebuie înțeles faptul că Facebook nu intenționează să stopeze colectarea datelor, ci doar oferă posibilitatea de a le șterge pe cele colectate deja, fără vreo garanție despre cele viitoare. Funcția Off-Facebook Activity nu a fost construită pentru a fi folosită cu ușurință, deoarece compania nu dorește, de fapt, ca utilizatorii să o folosească. Totodată, potrivit techcrunch.com, există aplicații care vor cere utilizatorilor să își șteargă conturile, în cazul în care doresc să șteargă datele colectate despre ei.
Articole asemănătoare
Suspiciuni cu privire la moartea șefului spionajului extern rus. Putin, din nou în centrul atenției
Editiadedimineata.ro: Moment istoric pentru tehnologie. Un submarin autonom a filmat pentru prima oară baza unui gheţar
Detalii noi despre un jurnalist american captiv în Siria
Ziarul spaniol La Vanguardia va înceta să posteze pe „rețeaua de dezinformare” X
România, pe primul loc în Europa la consumul de știri pe TikTok