Facebook gafează din nou. Chiar ne mai uimește?

”With great power comes great responsibility”, spun americanii. Au folosit-o și Winston Churchill, și Franklin D. Roosevelt, însă vorba a devenit o emblemă pentru cultura de masă americană abia în 1962, într-o bandă desenată cu Spider-Man. Traducerea în română, deși nu e la fel de răsunătoare ca și varianta în engleză, explică foarte bine ce a ”uitat” Facebook: Cu o mare putere vine o mare responsabilitate. 

Dacă ați citit presa în ultimele 24 de ore, ați aflat deja că Facebook a mai comis-o o dată. Bloomberg a fost publicația care a relatat pentru prima oară că înregistrările audio ale utilizatorilor de Messenger ar fi fost ascultate și transcrise de angajați ai unor firme contractate de către compania lui Zuckerberg. Informația ar fi fost făcută publică de către câteva persoane care simțeau că practicile companiei din Silicon Valley nu sunt etice, însă identitatea lor a fost protejată de jurnaliști pentru a nu-și pierde locurile de muncă.

Răspunsul Facebook n-a întârziat să apară. Inițial, compania americană a susținut că utilizatorii ale căror fișiere audio au fost ascultate și-au dat acordul pentru așa ceva, deși nu e clar dacă o astfel de clauză există. Politica de confidențialitate a aplicației prevede colectarea ”automată de către sisteme a conținutul și comunicațiilor pe care le oferiți pentru a analiza contextul și ce se află în ele”, însă nu menționează procesarea acestora de către alți oameni.

Rețeaua de socializare, care deține și WhatsApp și Instagram, a început această practică în 2015, dar spune că a întrerupt-o chiar de dinainte să intre în atenția publică: cu o săptămână în urmă. Totuși, e important de notat că nu e singura. Atât Google, cât și Amazon, au avut proiecte asemănătoare în trecut, însă s-au oprit când au realizat că nu este o practică etică.

E important de spus că acest scandal vine la nici o săptămână de când Facebook a căuzt de acord cu Federal Trade Comission să plătească 5 miliarde de dolari, una intre cele mai mari sancțiuni impuse de către SUA, precum și cea mai mare aplicată în cazul protecției datelor cu caracter personal.

Dar nu e nici prima, și cu siguranță nu va fi nici ultima, când Facebook gafează. De ce ne mai mirăm?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *