Extinderea telefoniei mobile în bandă largă duce la scăderea încrederii în guverne

Pe măsură ce internetul 3G s-a răspândit, milioane de oameni au obținut acces la noi surse de informații, ceea ce a dus la un scepticism în creștere.

Răspândirea rapidă a Internetului mobil în întreaga lume în ultimul deceniu a contribuit direct la scăderea nivelului de încredere în guvern și la creșterea populismului, potrivit unei cercetări realizate de un grup de economiști ruși, despre care scrie The Moscow Times. Pe măsură ce internetul 3G s-a răspândit, milioane de oameni au obținut acces la noi surse de informații, ceea ce a dus la un scepticism în creștere față de autorități, fenomen care a caracterizat economia politică globală, de la criza financiară din 2008 până în prezent.

Efectul este deosebit de pronunțat în țările cu modele de cenzură dezechilibrate – cum ar fi Rusia – unde mass-media tradițională este puternic controlată, în timp ce spațiul online și fluxul de informații de pe Internet sunt relativ libere.

Presa alternativă din Rusia

Militantul anticorupție rus Aleksei Navalnîi este un prim exemplu al tendinței. Aparatul său de campanie online l-a propulsat drept voce principală a opoziției din țară. Ancheta condusă de Navalnîi despre presupusele acte de corupție ale fostului președinte Dmitri Medvedev a fost foarte eficientă.

Filmul lui Navalnîi, în care se susține că Medvedev a folosit o rețea de organizații de caritate pentru a-și construi averea și proprietățile, a acumulat peste 36 de milioane de vizionări de la lansarea sa, în 2017. Președintele Vladimir Putin l-a demis pe Medvedev din funcția de prim-ministru în ianuarie 2020.

În Rusia, în timp ce unele site-uri Web și alte surse sunt blocate, o mulțime de instituții media independente online ajung în continuare la un public larg și militanți precum Navalnîi au avut succes în a-i implica pe rușii mai tineri prin Youtube și Facebook.

Unde nu e corupție, nu sunt efecte ale extinderii 3G

Pentru studiul „Internetul 3G și încrederea în guvern”, realizat de Serghei Guriev, Nikita Melnikov și Ecaterina Zuravskaia în iunie 2019 (actualizat în octombrie 2020), s-au folosit sondaje Gallup realizate pe 840.537 de persoane din 2.232 de regiuni din 116 țări, din 2008 până în 2017.

S-a constatat că, în medie, o creștere a accesului la Internet în bandă largă mobilă reduce nivelul de aprobare față de guvern. Acest efect este prezent numai atunci când Internetul nu este cenzurat și este mai puternic atunci când mass-media tradițională este cenzurată. 3G ajută la expunerea corupției în guvern. În Europa, extinderea 3G a dus la scăderea cotelor de vot pentru partidele de la putere și la cote de vot mai mari pentru opoziție.

Aceste rezultate sunt în concordanță cu presupunerile multor analiști politici, sociologi și psihologi, care au susținut că nivelul de creștere a rețelelor social media, propulsate de extinderea Internetului mobil în bandă largă, a subminat legitimitatea guvernelor din lume.

Alte trei constatări importante din studiu:

  1. Informația politică independentă disponibilă online îi face pe oameni să-și schimbe atitudinea față de guvern.
  2. Atunci când Internetul nu este cenzurat, efectul negativ al 3G asupra sentimentului de atașament față de guvern este mai puternic în țările în care guvernul controlează mass-media tradițională. Astfel, Internetul în bandă largă mobilă devine o sursă majoră de știri atunci când nu există alte surse independente.
  3. Efectul 3G este negativ numai atunci când există cel puțin o oarecare corupție în țară. Guvernele cele mai puțin corupte (precum cele din Danemarca sau Elveția) nu suferă nicio scădere a rating-urilor de aprobare publică drept urmare a extinderii 3G; în aceste țări, extinderea 3G crește de fapt atitudinea pozitivă față de guvern.

În medie, expansiunea 3G nu a ajutat opoziția nepopulistă din Europa, nici măcar partidele ecologiste.

Foto: Jackson David (Unsplash)