Google organizează un festival online despre inteligența artificială în jurnalism

Google și London School of Economics organizează un eveniment online de o săptămână, pentru a reuni profesori, editori și practicieni internaționali în domeniul jurnalismului.

Google și London School of Economics organizează un eveniment online de o săptămână, pentru a reuni profesori, editori și practicieni internaționali în domeniul jurnalismului. În perioada 7 decembrie – 11 decembrie, festivalul JournalismAI va prezenta vorbitori și studii de caz de la mari organizații globale, inclusiv Associated Press, Wall Street Journal, The Guardian, Der Spiegel, Schibsted și Nikkei.

Veți avea ocazia de a afla concluziile echipelor Collab, din cadrul unor studii despre utilizarea inteligenței artficiale (AI) în jurnalism. AI este folosită în jurnalism pentru a înțelege, identifica și atenua prejudecățile autorilor și pentru a crește loialitatea publicului. De asemenea, va fi prezentat Pinpoint, instrumentul Google care-i ajută pe reporteri să cerceteze rapid sute de mii de documente, identificând automat persoanele, locurile și locurile cele mai des menționate.


Citește și: Cinci instrumente utile de la Google de care poate nu știai


În 2018, Google News Initiative s-a asociat cu London School of Economics and Political Science pentru a lansa JournalismAI, un efort global de promovare a alfabetizării media în redacții prin cercetare, instruire și experimentare. De atunci, peste 62 de mii de jurnaliști au urmat cursul online despre machine learning, oferit în 17 limbi,  în parteneriat cu radiodifuzorul belgian VRT. Peste 4.000 de persoane au descărcat raportul „JournalismAI”, care susținea că „roboții nu vor cuceri jurnalismul” și că organizațiile media doresc să colaboreze între ele și cu companiile de tehnologie. Peste 20 de organizații media, inclusiv La Nación, Reuters, South China Morning Post și The Washington Post s-au alăturat proiectului Collab, un parteneriat global pentru experimentarea cu AI.

Pentru a le oferi jurnaliștilor o abordare mai practică domeniului machine learning, JournalismAI lansează  un nou curs, în colaborare cu agenția ucraineană de data journalism Texty. Această resursă, disponibilă în 16 limbi, îi va ajuta pe jurnaliști să învețe cum să antreneze un algoritm pentru a identifica modele similare din imaginile prin satelit, folosind Google Cloud AutoML Vision. În 2018, Texty a publicat „Leprosy of the Land”, o investigație în care a folosit tehnici de învățare automată pentru a detecta cazurile de extracție ilegală de chihlimbar din Ucraina.

Puteți participa gratuit la festival abonându-vă la newsletter-ul specializat.

Foto: Charles Deluvio (Unsplash)