Evoluția financiară comparativă a trei jucători mari de pe piață ne arată care a fost evoluția presei românești în ultimii ani

Presa românească a fost și este un organism complex și eterogen, cu o evoluție greu de definit. Dincolo de disputele referitoare la content însă, niciodată nu a fost simplu de spus dacă merge într-o direcție pozitivă sau nu. Sigur este faptul că a făcut tranziția dinspre print spre online, dar chiar și așa o imagine de ansamblu era greu de obținut.

În acest articol, mediastandard și-a propus să analizeze evoluția financiară a trei mari playeri din domeniu de-a lungul anilor. Iată, așadar, datele care se desprind ca urmare a analizei comparative a veniturilor declarate ale acestora, precum și a altor factori.

1. Hotnews.ro 

Site-ul web Hotnews.ro este proprietatea firmei Media Bit Software SRL (anterior Hotnews SRL), fiind legată, inițial, de numele lui Cristian Sima, care a vândut, însă, pachetul de acțiuni pe care îl deținea. În schemă au rămas, așadar, potrivit portalului romaniacurata, următoarele persoane: Ţimbolschi Preoteasa Ionel Mărgărit – 36.9828%, Salistean Diana Tereza – 4.5002%, Woinaroski Andrei -17.9916%, Ţimbolschi Preoteasa Manuela – 31.483%, Răzvan Corneţeanu – 9.0424%.

Administrator al Media Bit Software SRL: SC Digital Web Expert (asociat unic-Ţimbolschi Preoteasa Ionel Mărgărit). Iată aici o evoluție a datelor financiare ale firmei din anul 2005 și până la nivelul lui 2017.

2. Evenimentul zilei, Capital

Cele două publicații sunt deţinute de SC Editura Evenimentul Zilei şi Capital SRL, ai cărei acţionari erau, inițial, după cum urmează: Dan Cătălin Andronic – 90%, George Marius Păunescu – 5%, Claudiu Alexandru Şerban – 5%. În primăvara anului 2010 intră însă pe fir, așa cum știm, Bobby Păunescu, care cumpără acțiunile firmei la un preț vehiculat inițial la 200.000 de euro, dar care s-a dovedit ulterior a fi mult mai mare. Iată aici evoluția datelor financiare ale firmei din 2010 și până la nivelul anului 2017. Nu în ultimul rând, trebuie reamintit că firma și-a cerut insolvența în luna februarie a anului 2014.

3. 9 AM, Kudika.ro 

Cele două publicații sunt deținute de unul dintre cei mai mari playeri de pe piața online din România: Internetcorp SRL. Potrivit aceluiași portal romaniacurata, acţionarii ar fi: Technology in Central and Eastern Europe S.C.A. Sicar (Luxemburg) – 37.85713%, Arnaka Limited – 20.71429%, Ressaniaco Limited – 20.71429%, doar că aici situația este ceva mai complicată, pentru că, inițial, Internetcorp a fost legat de numele lui Mihai Seceleanu, Dumitrașcu Ilie-Liviu și Tătar Daniel, fiecare având câte o treime din acțiuni. Ulterior însă, pe măsură ce portofoliul s-a diversificat exponențial cu o constelație de portaluri, pe fir a intrat Fondul de investiții 3TS Capital Partners prin persoana lui Marius Ghenea, care a cumpărat acțiunile lui Tătar și Dumitrașcu. Iată, în cele ce urmează, date despre evoluția financiară a firmei de-a lungul anilor:

În concluzie? Dacă ar fi să judecăm numai după evoluția Hotnews și portofoliul Internetcorp, lucrurile au luat-o clar în sus în ce privește cifra de afaceri începând cu perioada 2015-2016. Iar, pe cale de consecință, acest trend pozitiv se poate vedea și în numărul angajaților, chiar dacă la Hotnews anul de vârf pare să fi fost 2011. Nu același lucru se poate spune însă despre tandemul EVZ-Capital, care a cunoscut o evoluție mult mai fluctuantă și care de la nivelul anului trecut pare să fie în cădere liberă. Dar, făcând o medie a datelor prezentate, putem spune că presa românească, și în special cea online, are o perioadă mai degrabă bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *