Manipulare crasă a „jurnalistului” George Harabagiu referitoare la huiduielile la adresa Gabrielei Firea de pe Arena Națională

Cam cât de ușor era să te ascunzi în online înainte de scandalul Cambridge Analytica? Cam tot atât de ușor pe cât era să-ți fabrici o diplomă falsă. Deschideai Photoshop-ul, un template de diplomă, ștergeai datele de pe el, apoi treceai numele tău. În cazul unui cont fals de Facebook poate chiar și mai simplu. Propriu-zis doar timpul de a găsi câteva poze ale unei persoane oarecare din cuprinsul infinit al Google și să treci de cei câțiva pași pe care-i presupunea operațiunea. Iar consecințele propriu-zis nu existau. Cu contul respectiv puteai să facai absolut orice voiai tu, să împrăștii ce opinii doreai și nu se întâmpla absolut nimic.

Cât de simplu e să faci astăzi același lucru? La fel. Măsurile promise de Mark Zuckerberg cu ocazia celebrelor audieri post-Cambridge Analytica au dus, într-adevăr, la închiderea unei serii de conturi false, dar mai degrabă pe teritoriul american. Astfel, peisajul general, global, al postacilor care operează în sprijinul a diferite interese de la adăpostul conturilor false a rămas neclintit. Ba chiar putem spune că se înrăutățește, asta și pe măsură ce agresivitatea celor care susțin anumite cauze crește și ea, antrenată la rândul ei pe măsură ce mizele din ce în ce mai crescute ale respectivelor cauze devin tot mai stringente, sub presiunea fie a unei scadențe, ori a unei mase critice de susținători care nu mai acceptă ca opinia să le fie contestată.

Iar exemplul cât se poate de proaspăt al contului fals Nelu Gardianul, sub care se ascundea, fără să se străduie prea mult să facă acest lucru, ziaristul George Norocel Harabagiu, fost redactor-șef al publicației Lumea nemțeanului (2003), fost coordonator al programelor televiziunii lui Gheorghe Ștefan Pinalti, Giga TV, realizator Tele M Neamț, dar și fost candidat independent la primăria Municipiului Roman, nu face decât să întărească acest lucru. Nu în ultimul rând, merită menționat și faptul că acesta este autorul unui eveniment ce îl încadra în zona mult mai periculoasă a cercetării penale și anume momentul în care a ucis o femeie în vârstă de 28 de ani cu autoturismul personal.

Și mai interesant este însă că, urmare a dezvăluirii făcute de Victor Ponta, cel care a indicat identitatea jurnalistului, contul de pe care a publicat postarea inițială referitoare la deja celebrii șobolani proveniți pe filiera discursului lui Liviu Dragnea de la mitingul PSD din data de 9 iunie 2018, a fost șters, în locul acestuia rămânând numai un fan page Nelu Gardianul, unde postarea respectivă nu se mai regăsește:

Isprava cea mai mare a lui George Norocel Harabagiu nu este însă aceasta, ci manipularea crasă pe care a fabricat-o și care a ajuns ulterior să fie distribuită pe conturile de Facebook ale filialelor PSD din Mehedinți, Ilfov, Constanța, Tulcea și Giurgiu, postare în care acesta acredita ideea că huiduielile publicului prezent pe Arena Națională pentru a sărbători câștigărea tilului Roland Garros de către Simona Halep, nu ar fi fost nicidecum la adresa Gabrielei Firea, ci la adresa sportivei însăși. Asta în vreme ce, pretinde aceeași postare, adevărații susținători ai sportivei s-ar fi aflat la mitingul PSD, unde toți cei prezenți au aclamat-o. Iată aici și manipularea:

Sursa foto: pagina Facebook PSD Constanta

George Harabagiu nu este însă la primul fake de acest gen, tot el fiind autorul, la vremea respectivă, a unei știri false conform căreia Soroș a fost, de fapt, autorul tragediei de la Colectiv. Sigur, între timp acesta a șters urmele respectivei dezinformări, doar că, spre nefericirea sa, în epoca internetului urmele nu dispar niciodată definitiv și chiar și atunci foarte, foarte greu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *