
Europenii vor ca NATO să sprijine Ucraina în fața agresiunii ruse
Mai bine de jumătate dintre europeni își doresc ca Ucraina să aibă parte de susținerea NATO în fața agresiunilor ruse, arată un sondaj realizat la cererea Consiliului European pentru Relații Externe.
Astfel, peste 60% dintre respondenții șapte state UE, reprezentând două treimi din populația Uniunii, afirmă că guvernul de la Kiev ar trebui să fie sprijinit de forțele occidentale. Inclusiv posibilele consecințe pe care europenii le-ar plăti, precum creșterea prețului la energie), merită suportate pentru a fi alături de Ucraina, conform The Guardian, citat de Hotnews.
Această viziune este împărtășită mai ales de respondenții din România, Polonia și Suedia. România se află și pe locul doi (după Polonia) în ceea ce privește impresia că Rusia va invada în decursul acestui an. Cei mai sceptici sunt finlandezii, cu 44% – față de 64%, cât are România.
România se află și printre statele a căror respondenți la studiu au afirmat că Uniunea Europeană este potrivită să apere interesele cetățenilor blocului în eventualitatea unei agresiuni ruse asupra Ucrainei.
Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii nu sunt la fel de bine percepute la nivel european în comparație cu NATO și UE. Sondajul notează totuși că populațiile europene nu mai pun egal între NATO și SUA, Germania bucurându-se de o încredere mai mare decât administrația de la Washington.
Directorul Consiliului European pentru Relații Externe, Mark Leonard, susține că „datele indică un fel de trezire a europenilor în ce privește geopolitica”, în timp ce cetățenii europeni sunt uniți în ideea că „Vladimir Putin ar putea întreprinde acțiuni militare, iar Europa și NATO ar trebui să sară în ajutorul Ucrainei” – în ciuda faptului că „statele UE au fost descrise ca fiind divizate, slabe sau absente în problema Ucrainei”.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Zao își modifică regulile de confidențialitate. Aplicația chineză promite că nu va mai stoca datele utilizatorilor
„Casablanca” – cum a fost produs pentru propaganda de război cel mai cunoscut film de dragoste
De EVITAT Fluierul.ro! Dezinformare, „rețeaua Soroș” și sute de conspirații EXCLUSIV
Expert CEPA: “Rusia duce o campanie de dezinformare în România”
Ce au în comun Sputnik, Sorina Matei și Liviu Pleșoianu? Reacțiile privind venirea procurorului general al SUA în România