În 12 decembrie anul trecut, un bărbat care protesta împotriva pactului global asupra migrației al Națiunilor Unite a fost atacat. Câteva zile mai tîrziu, pe rețeaua de socializare rusă Vkontakte au apărut poze ale încăierării care arătau pe cineva cu un steag estonian bătîndu-l pe protestatar. Postarea de pe grupul „Мы-Нарвские”, adică „Noi din Narva”, avea de asemenea poze care arătau pancarde cu inscripițiile „EU=URSS”, „Opriți asaltul pactului ONU” și „ESTexitUE”.
Postarea a atras repede atenția voluntarilor care operează blogul estonian Propastop, și ce au descoperit ei e mai mult decît interesant. În primul rînd, în poze apărea zăpadă, dar în timpul încăierării condițiile meteorologice nu erau chiar așa de nordice.
În al doilea rînd, deși erau multe poze, în nici una din ele nu se putea vedea vreo față. În al treilea rînd, nu au fost găsite rapoarte ale poliției despre acel incident. Verdictul celor de la Propastop a fost: e o știre falsă.
Intrigați de haștagul care sugera că Estonia ar trebui să iasă din UE, voluntarii Propastop au lansat o anchetă. Ceea ce au găsit le-a confirmat suspiciunile – haștagul fusese folosit prima oară în noiembrie 2018 pe Twitter de un utilizator numit Heigo Ponn. Dar era oare acest utilizator real? El „împrumutase” o poză de la un cont care îi aparținea lui Aleksandr Gerasimov din Nijni Novgorod, Rusia. Un alt utilizator care a răspândit haștagul cu pricina a fost Gennady Karpov, care și el a „împrumutat” o imagine de la Sergei Tatskii din Volgograd, Rusia. De asemenea, ambele conturi aveau urmăritori care păreau să fie falși.
Haștagul a fost folosit de asemenea intens pe Facebook de un grup numit ESTONERS. Potrivit Propastop, administratorii acestui grup foloseau conturi false – unul dintre ele „împrumutînd” chiar o poză de la un jurnalist estonian cunoscut. Alții falși adminsitratori foloseau poze „împrumutate” de pe rețele de socializare rusești. Cea mai are parte a conturilor de administratori fuseseră create în septembrie 2018.
Răspândirea de poze ironice, ilustrații și memes despre politiceni estonieni și despre subiecte delicate în societate a durat pînă în 10 ianuarie când Facebook a închis conturile false inițiale ale administratorilor originari de la Estoners, ștergînd astfel conținutul răspîndit de ei. Facebook a declarat: „Lucrăm în mod constant la detectarea și stoparea acestui tip de activitate pentru că nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru manipularea oamenilor. Am dat jos aceste pagini și conturi din cauza comportametnului lor, nu din cauza conțintului pe care l-au postat. În aceste cazuri, oamenii din spatele acestei activități se coordonau unii cu alții și foloseau conturi false pentru a se ascunde, și asta a fost baza acțiunii noastre.”
Toate astea ne duc la trei concluzii. Prima e legată de scara și impactul unor asemenea campanii. Potrivit unui raport al NATO Stratcom CoE , rețeaua de socializare Vkontakte are în Estonia aproximativ 327.000 de utilizatori, iar Odnoklassniki 250.000, ceea ce înseamnă că ele sunt mai populare în unele părți din Estonia decât Facebook.
În al doilea rând, toate astea corespund rezultatelor unei cercetări despre propaganda social media rusească în Statele Unite: „entități negative urmăresc persoane vulnerabile care sînt mai ușor de radicalizat”. Și atât în Statele Unite cât și în Estonia, tensiunile create de exemplu de criza imigrației fac mai ușoare crearea de campanii de propagandă online și prin asta săparea unei falii în societate.
Și ultima, dar nu cea de pe urmă, concluzie: potrivit experților, boturile automate, de tipul celor folosite în alegerile americane din 2016, pot fi identificate cu ușurință, dar operațiunile de răspîndire a dezinformării sînt mult mai complexe și greu de recunoscut.
Pe 17 ianuarie, Facebook a șters 300 de pagini care se „deghizau în grupuri cu interese speciale – de la alimente pînă la sprijin pentru președinți autoritari, și amplificau conținutul agenției media a Kremlinului Rossiya Segodnya”.
Pagini precum russkie.v.estonii (ruși în estonia) și russkie.v.baltii.estonia.latvia.litva au preluat, spălat, și amplificat articole de la Sputnik, care, în ciuda pretenției că pune la dispoziție informație alternativă și din afara sistemului, e 100% controlată de guvernul rus și a fost deseori descoperită că răspîndește în mod deliberat dezinformare. În cazul Estoniei, materialul de la Sputnik era amestecat cu linkuri de la alte site-uri locale.
Potrivit laboratorului DFR Lab, cea mai are parte a paginilor șterse de Facebook, nu menționau o legătură cu Rossiya Segodnya. Numărul urmăritorilor unui asemenea comportament a fost de 853.413. Ceea ce e de 1.7 ori mai mult decît numărul total al celor care urmăresc paginile oficiale ale lui Sputink în aceleași țări.
Articole asemănătoare
Enigma „statului paralel”. SUA vs România
Twitter, considerată o companie prea mică pentru a încălca legea antitrust a UE
Eugen Nicolicea și ”portofoliul mare” de ieșiri nervoase
Jurnalistul din Wuhan care refuză să păstreze tăcerea cu privire la coronavirus este dat dispărut
CNA cataloghează demersul AUR anti-presă drept „o încercare de intimidare a jurnaliștilor”