Este România sărăcită de apartenența la UE?

Una dintre nemulțumirile ridicate de politicienii euro-sceptici se referă la faptul că apartenența la UE reprezintă o povară financiară cu puțin profit sau chiar deloc. Cu alte cuvinte, aceștia pretind că nu există echitabilitate între state. 

Însă realitatea nu ar putea să fie mai diferită: bugetul UE funcționează ca niște investiții. Obiectivul este de a completa bugetele naționale pentru a contribui la îndeplinirea priorităților comune. Unele proiecte ale guvernelor nu ar fi la fel de eficiente fără fondurile europene. Mai simplu: UE dă bani statelor mai sărace, pentru a se asigura că vor ajunge la standardul Uniunii. 

Contribuția fiecărei țări la bugetul UE depinde de mărimea economiei sale. În cazul ăsta, țările mai bogate – precum Germania, Franța sau Olanda – contribuie cu mult mai mulți bani decât cele mai sărace.

Aflați mai multe despre acest mit al contributivității și dacă România chiar pierde bani din cauza statutului său de membru al UE urmărind episodul din această săptămână al Pastilei de (DEZ)Informare, un proiect al Editiadedimineata.ro și Mediastandard.ro, difuzat pe Digi24 și pe YouTube.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri