Epidemia de coronavirus din China stârnește teorii ale conspiraţiei pe internet
După incendiile devastatoare din Australia și tensiunile dintre SUA și Iran, atenția publică s-a mutat asupra Chinei, care se confruntă în prezent cu apariția unui nou coronavirus. Totuși, potențialul de răspândire al epidemiei și în alte zone ale lumii a stârnit și teorii ale conspirației, împărtășite pe social media.
Digi24.ro a publicat, la sfârșitul săptămânii trecute, o știre despre măsurile impuse de conducerea de la Beijing: suspendarea traficului, anularea evenimentelor publice, izolarea orașelor, preluarea persoanelor infectate în capsule speciale. Știrea conținea și câteva imagini dramatice, urmări ale panicii create: rafturi goale, spitale arhi-pline, pacienți care se prăbușesc pe holurile unităților medicale pentru că nu pot fi preluați mai repede.
Postarea în cauză a atras peste o sută de comentarii, din care mai bine de jumătate sunt teorii ale conspirației. Fie că este vorba de discursuri anti-vaccinare, de Noua Ordine Mondială care încearcă să reducă numărul de locuitori ai Planetei sau profeții bibilice, acestea se regăsesc pe platformele de social media din România.
DEPOPULAREA LUMII
Dintre toate ideile expuse în privința coronavirusului, teoria că cineva se află în spatele izbucnirii epidemiei și că acesta urmărește depopularea – parțială, ce-i drept – a lumii este cea mai des întâlnită. Credința își are originea în ideea că planeta nu va mai putea susține numărul mare de oameni de pe planetă și că cineva (nu e clar cine, însă de obicei sunt guverne, organizații secrete sau o pătură socială) își dorește reducerea acestui număr. Motivele variază și ele, în funcție de adeptul teoriei: ori pentru salvarea lumii, ori pentru beneficiul celor bogați.
În comentariile extrase de la postarea Digi24.ro, se menționează crearea coronavirusului în laborator și ”eliberarea” acestuia pentru a reduce numărul oamenilor. Totuși, unul dintre comentarii afirmă că ar fi parte dintr-un ”război bacteorologic (sic!) bacteriologic”, ”trimis de mână străină”.
VACCINAREA FORȚATĂ
În ”topul” conspirațiilor generate de răspândirea coronavirusului în China se află ”vaccinarea forțată”, dat fiind faptul că fenomenul anti-vaccin are destui adepți și în România. Cei mai mulți dintre aceștia consideră că imunizarea copiilor poate prezenta riscuri, precum dezvoltarea de autism și introducerea unor substanțe periculoase în corp, însă există și cazuri de persoane care cred că vaccinarea este o formă de controlare a oamenilor.
”Se încearcă atragerea oamenilor într-o cursă pentru a fi vaccinați cu cine știe ce vaccinuri și cipuiți. China este prima țară de cobai din lume. Au deja camere instalate prin oraș care fac recunoaștere pe retină”, scrie un utilizator de Facebook la postarea Digi24.ro, referindu-se, cel mai probabil, la sistemul de supraveghere al Chinei, dar care funcționează prin recunoașterea facială.
Guvernul chinez a dezvoltat un program care, prin intermediul a aproximativ 200 de milioane de camere de supraveghere cu Inteligență Artificială (AI), va monitoriza activitățile oricărui cetățean și îi va oferi acestuia puncte de ”credit social”, în funcție de comportamentul său.
CITIȚI ȘI: ”LITERATURA DISTOPICĂ DEVINE REALITATE ÎN CHINA: cetățenii vor fi supravegheați și vor primi >>credit social<<”
Teoriile enunțate mai sus nu sunt noi: specularea unor planuri secrete de ”eradicare a populației” există de mult timp pe internet și au apărut, cu aceeași consistență, la fiecare eveniment care avea potențialul de a pune în pericol sănătatea publică; în același timp, fenomenul anti-vaccinării a adus, cu sine, și credința că există un program prin care omenirea să fie vaccinată ”cu forța”.
Studiile ne arată că sunt mai multe motive pentru care oamenii cred în teorii ale conspirației, însă de cele mai multe ori, acestea trebuie să satisfacă trei nevoi primare ale individului: nevoia de înțelegere și consecvență, de control sau de a se remarca în cadrul unui grup. Efectele scontate nu sunt, totuși, cele dorite, persoana în cauză fiind predispusă la confuzie, nesiguranță sau chiar excludere socială. Iar dacă unele teorii pot să pară exagerate, cercetătorii de la Universitatea Cambridge au arătat, în 2015, că majoritatea britanicilor au bifat cel puțin o căsuță atunci când le-au fost prezentate cinci teorii ale conspirației.
Articole asemănătoare
Zeci de angajați ai Twitter au fost concediați după ce l-au criticat pe Musk
YouTube blochează accesul lui Russell Brand la monetizare, în urma acuzațiilor de viol și agresiune sexuală
Facebook ia în considerare renunțarea la restricțiile privind dezinformarea COVID
YouTube, criticată pentru insuficiența măsurilor de combatere a dezinformării
”Secondary Infektion”. Interesele Rusiei ar fi fost promovate prin campanii de dezinformare de pe Reddit și Facebook