Elon Musk și SpaceX, în mijlocul unor anchete federale din cauza întâlnirilor nedeclarate cu lideri străini
Elon Musk și SpaceX se află în mijlocul anchetelor a trei instituții federale din SUA, din motive ce țin de încălcarea protocoalelor de securitate națională. Acestea s-ar referi la diverse întâlniri sau convorbiri pe care Musk le-a avut cu diferiți lideri politici de pe glob, pe care nu le-a raportat nimănui, inclusiv cu Vladimir Putin.
Ancheta instituțiilor – mai exact a Departamentului de Apărare, Forțelor Aeriene și Pentagonului – vin în urma plângerilor unor politicieni ai partidului Democrat, care au cerut o investigație după ce a ieșit la iveală că Musk s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Surse interne din SpaceX citate de The New York Times afirmă că miliardarul a încetat să mai respecte protocoalele de securitate încă din 2021, iar unii angajați care s-au arătat deranjați de acest lucru au fost dați afară.
Prin SpaceX, Elon Musk a încheiat mai multe contracte cu guvernul american, iar din 2019 până acum suma acestora se ridică la cel puțin 10 miliarde de dolari. Faptul că SpaceX gestionează afaceri cu statul (printre instituțiile contractate se numără NASA și Pentagonul) îi oferă lui Musk un anumit grad de acces la informații ce aparțin securității naționale a SUA.
Pentru a-și menține nivelul de autorizație, Musk trebuie să respecte un set de norme, printre care se numără raportarea unor informații personale, a călătoriilor pe care le face și cu cine se întâlnește. Sursele citate de NYT spun că, în ultimii trei ani, Musk a ignorat acest protocol, iar divizia SpaceX care se ocupă cu raporturile de securitate către Departamentul de Apărare, a acceptat acest lucru de frică ca angajații să nu fie demiși, cum s-a întâmplat în trecut.
Însă, lucrurile au atins o limită în ultima perioadă, iar, după ce discuțiile cu Vladimir Putin au fost scoase la iveală, mai mulți oameni din SpaceX s-au plâns către instituțiile federale. Neregulile par să fie serioase, mai ales că Musk este văzut de angajații care cunosc protocolul de securitate ca incapabil să gestioneze informații confidențiale.
Întâlnirile și discuțiile nedeclarate cu diferiți lideri politici străini ridică mari semne de întrebare, nu doar la refuzul raportării acestora, ci mai ales cu privire la subiectul conversațiilor purtate de Musk și dacă secretele de stat ale SUA au fost sau nu divulgate.
„Astfel de analize au loc, de obicei, atunci când ies la iveală cazuri de posibile încălcări”, a afirmat un oficial din Pentagon pentru Reuters.
La fel de grav este și faptul că, în ultimii trei ani, nouă țări, din Europa și Orientul Mijlociu, au ridicat „probleme de securitate cu privire la Elon Musk în cadrul unor întâlniri cu ofițeri de apărare americani”, după cum afirmă The New York Times.
Încălcarea acestor reguli de securitate s-ar putea dovedi cea mai serioasă bătălie legală în care Elon Musk este băgat, însă apropierea sa de Donald Trump – care urmează să fie investit oficial ca președinte pe 20 ianuarie 2025 – e la fel de importantă. Chiar dacă instituțiile federale l-ar găsi vinovat și i-ar revoca autorizațiile de securitate, Trump, în calitate de președinte, poate să ignore cerințele instituțiilor și să-l protejeze pe Musk – o acțiune deloc imposibilă în lumina nominalizărilor extrem de dubioase ale lui Trump pentru șefia diferitelor departamente și instituții federale.
Articole asemănătoare
Tensiunile din Transnistria reînvie o temă propagandistică rusă mai veche: anexarea Republicii Moldova de către România
Publicitatea electorală din presa locală online: situația de la noi și din alte părți
China blochează jocul Animal Crossing, unde s-au mutat protestele pentru libertate din Hong Kong
Premierul canadian Justin Trudeau, vizat de o campanie de dezinformare chineză
Site-ul de campanie al lui Trump ar fi fost spart. Atacatorii se săturaseră „de știrile false răspândite de președinte”