Elon Musk a postat un deepfake cu Kamala Harris care încalcă politicile X
Elon Musk a distribuit un clip fals ce o înfățișează pe Kamala Harris, vicepreședinta SUA și candidatul partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din noimebrie, spunând lucruri ce o denigrează, dar și insulte la adresa lui Joe Biden. Videoclipul este generat cu ajutorul AI și folosește o versiune clonată a vocii lui Harris.
Clipul nu îi aparține lui Musk, el doar l-a redistribuit de la un alt cont, însă în postarea originală autorul menționează că videoclipul este o parodie. Musk nu a făcut această referință, ci doar a adăugat „E incredibil 😂”.
This is amazing 😂
pic.twitter.com/KpnBKGUUwn— Elon Musk (@elonmusk) July 26, 2024
Faptul că Musk este de partea lui Trump nu e un secret, chiar el a postat pe X că îi va sprijini campania electorală, însă distribuirea unui clip absolut fals fără a menționa că materialul este manipulat, încalcă chiar propriile politici ale platformei pe care o conduce, dincolo de problema influențării alegerilor.
Pe lângă anumite remarci rasiste, vocea falsă a Kamalei Harris spune că a stat „patru ani sub tutela marionetei supreme a statului paralel, un mentor minunat, Joe Biden”. Clipul este plin de afirmații ce îi denigrează atât pe Harris, cât și pe Biden și este un al exemplu cum tehnologia AI este folosită în acest ciclu electoral pentru a influența utilizatorii. Până în acest moment, postarea lui Musk a reușit să strângă peste 130 de milioane de vizualizări.
The New York Times a adăugat că, deși mai multe sugestii pentru Community Notes au fost lansate, postarea nu este acompaniată de un mesaj din partea sistemul anti-dezinformare cu care Musk se mândrește atât de mult.
Conform politicilor X, utilzatorii „nu pot distribui materiale media sintetice, manipulate sau scoase din context, care pot induce în eroare sau confuzie persoanele și pot provoca prejudicii ( numite materiale media înșelătoare)”. Musk fix această regulă pare să o încalce, iar postarea sa este încă disponibilă, fără vreun comentariu din partea companiei sau a miliardarului. De asemenea, niciun mesaj Community Notes nu apare sub postare, cum ar trebui în mod normal când un material fals este prezentat ca fiind ceva real.
2 Comentarii
Articole asemănătoare
Nou studiu: noi tehnici de ”vaccinare” împotriva fake news
Agenții de publicitate cheltuiesc 2,6 miliarde de dolari pe site-uri web de dezinformare
CNA a întocmit lista ”must carry” din 2020. Ce posturi TV se vor regăsi obligatoriu în grila operatorilor de cablu
Doar 3 din 10 români consideră că teoriile conspiraționiste despre COVID-19 nu sunt reale
WhatsApp încearcă să combată dezinformarea prin limitarea numărului de distribuiri