
După uciderea unui jurnalist, cetațenii Slovaciei au votat un partid anti-corupție
Slovacia a ales un partid anti-corupție, în urma uciderii unui jurnalist de investigații recunoscut. Astfel, temerile de un val neo-fascist în țara est-europeană au fost risipite.
Votanții au făcut posibilă victoria de sămbătă a Partidului de centru-dreapta, Oameni Normali și Personalități Independente (ONPI), care milita pentru politici anti-corupție. Partidul a adunat un procentaj mai mare de de 25%, conform cnn.
Această alegere încheie guvernarea Partidului de centru-stânga, Smer, condus de către prim-ministrul Peter Pellegrini. Smer a fost la putere de peste 10 ani, dar după uciderea jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei lui, Martina Kusnirova, poziția sa a devenit una controversată.
Cuplul a fost ucis dupa ce Kuciak a raportat frauda și evaziunea fiscală comisă în răndul oamenilor de afaceri ce au conexiuni cu Smer. Decesele au provocat unele dintre cele mai puternice proteste anti-guvern de după perioada comunistă. Prim-ministrul de atunci, Robert Fico, a fost nevoit să demisioneze, deși partidul lui a continuat să fie la putere.
În urma rezultatelor alegerilor de sâmbătă, liderul partidului ONPI a declarat că rezultatele arată că poporul vrea să curețe Slovacia. În urma voturilor, Smer s-a clasat pe locul doi, cu un procentaj de 18.29%.
Din fericire, partidul de extremă-dreapta nu reușește să străngă voturi. Sondajele de opinie arată că acestă formațiune politică, a cărui lider este în proces pentru instigare la ură, va fi un factor decisiv în alegerea următorului guvern al țării.
Dar partidul cunoscut drept Kotlebovci, după liderul lui Marian Kotleba, s-a clasat în coadă clasamentului, cu un procent de doar 8% din voturi. Partidul extremist își exprimă liber opiniile anti-migranți, anti-Roma, anti-UE, anti-NATO, anti-LGBTQ și anti-Israel.
Intre timp, ONPI se pregătește să intre în contact cu celelalte partide de centru-dreapta, în speranța de a forma o coaliție ce deține 90% din cele 150 de scaune ocupate în Parlament.
Omul de afaceri slovac, Marian Kocner, a fost găsit vinovat în luna martie a anului trecut pentru uciderea jurnalistului și a logodnicei lui, acuzații pe care le neagă.
Articole asemănătoare
Trump nu se opune ca Elon Musk sau cofondatorul Oracle să cumpere TikTok
Epidemia de coronavirus pune în pericol viața jurnaliștilor deținuți în Iran
Meta va lansa Threads în UE, pe 14 decembrie
O jurnalistă din Rusia și-a dat foc, după ce poliția i-a percheziționat casa. „Vă rog să dați vina pe Federația Rusă”
Cum poate presa online folosi inteligența artificială pentru a spori implicarea și loialitatea cititorilor