Conflictul Ucraina – Rusia arată exact cât de poluat este mediul online românesc de propagandă EXCLUSIV

Mediastandard.ro a mai vorbit în trecut despre infiltarea unor site-uri care se vor a imita site-uri reale de știri, dar care nu sunt nimic mai mult decât canale de propagandă. Un studiu arată chiar că ”sub 50% dintre români apreciază că în spatele răspândirii știrilor false se află, de cele mai multe ori, alte state”.

Conflictul naval declanșat duminică noapte în strâmtoare Kerchi, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, a stârnit și un val de manipulări în mediul online românesc, așa cum era de așteptat. Tocmai din cauza apartenenței României la Uniunea Europeană și încercarea Ucrainei de a lega relații puternice cu Vestul face această zonă să fie una de interes pentru Rusia.

CITIȚI ȘI: Tensiunile dintre Ucraina și Rusia, reaprinse. Scenariul unui conflict

De exemplu, publicația online Capital dă un titlu alarmist: ”Declarație INCENDIARĂ: Rusia pregătește o INVAZIE în Ucraina”În realitate, este vorba despre părerea lui Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei. Cu toate astea, articolul menționat mai sus prezintă niște greșeli de atenție: în primul paragraf, autorul vorbește despre ”președintele polonez”, ca mai apoi să se refere la șeful Guvernului.

Presupusa invazie nici nu ar avea legătură cu atacarea și conficarea a trei nave ucrainene. Din contră, Morawicki spune că aceasta ar avea loc ”după finalizarea construcţiei conductei de gaz Nord Stream-2”, întrucât Putin nu va mai depinde de sistemul de transport al gazului din Ucraina. Menționăm faptul că nu am putut găsi declarația originală în presa recentă. 

Stirimondene.fanatik.ro nu lipsește din a oferi o amploare explozivă subiectului. Deși nu este considerat un site influențat de Rusia, publicația folosește titluri manipulatoare și oferă detalii neverificate. De exemplu, în ”Rusia a atacat Ucraina în Marea Neagră! Există deja victime!”se afirmă că ”autoritățile militare rusești au încercat să oprească două nave de luptă și un remorcher sub pavilion ucrainean, care au ajuns să riposteze cu un atac în adevăratul sens al cuvântului”. Menționăm că presa internațională nu menționează acest aspect. O altă eroare se produce, în cel de-al doilea paragraf al articolului: ”Un adevărat război a început pe Marea Neagră între Rusia și Ucraina”. Știm că această afirmație este neadevărată tocmai de la președintele ucrainean, care susține că evită constant un conflict armat cu Rusia.

La aceste exemple se mai adaugă și Sputnik. În versiunea dedicată cetățenilor Republicii Moldova, autorul acestui articol – anonim – prezintă situația tensionată din Marea Neagră drept o povară pe umerii Ucrainei. Conform Sputnik.md, care citează Serviciul Federal de Securitate (SFS) din Rusia, ”responsabilitatea pentru eventuala destabilizare a situației va aparține strict părții ucrainene și țărilor care o susține”.

Deși publicațiile internaționale notează că Ucraina ar fi cerut trecerea celor trei nave prin strâmtoare de dinainte, publicația finanțată de Kremlin notează: ”Kievul nu a venit cu nicio solicitare de a permite trecerea prin strâmtoarea Kerci a corăbiilor. Potrivit părții ruse, navele nu sunt incluse în programul de trecere”.

Tema de discuție este cu atât mai importantă cu cât, așa cum spuneam mai sus, România are o poziție strategică și nu a fost evitată de influența Rusiei asupra mediului online și a presei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *