Două state, puternic vizate de dezinformare în ziua votului. Organizațiile de fact-check au demitizat cel puțin 10 narative false
Așa cum era de așteptat, dezinformarea nu a ocolit nici această rundă de alegeri. O analiză a Poynter Institute arată că două state (Pennsylvania și Florida) au fost ținta directă a unor campanii de dezinformare la scară largă, chiar în ziua votului.
Organizațiile de fact-check au identificat și demitizat, numai pe 3 noiembrie, cel puțin zece narative false care induceau alegătorilor neîncredere în sistemul de vot.
Votul și coronavirusul
De exemplu, o postare de Facebook afirma în mod fals că unii alegători din Pensylvania au fost împiedicați de către autorități să voteze, din cauza COVID. Cei care se opuneau restricțiilor impuse de Departamentul de Sănătate, mai susținea postarea, erau amenințați că vor fi arestați.
„După o «creștere» raportată în cazurile pozitive Covid, mii de alegători din Pennsylvania din York, Liban și Dauphin au primit scrisori de la Departamentul de Sănătate, cerându-le să fie în carantină timp de 14 zile. Scrisoarea menționează că au fost expuși la Covid-19 (nu s-au dat dovezi) și, ca atare, trebuie să rămână în carantină și să nu voteze personal în ziua alegerilor. Dacă nu respectă ordinul, se confruntă cu o posibilă arestare”, se arată în postarea lui Wendy Bell, acum ștearsă de pe Facebook.
FactCheck.org susține însă că povestea, promovată intens de realizatorul radio, conține mai multe inadvertențe, precum: metoda neobișnuită de comunicare, lipsa alternativelor pe care persoanele aflate în carantină le au pentru a vota, incapacitatea autorităților de a opri pe cineva din a vota prin carantinare.
Ocupația lui Trump în ziua votului
3 noiembrie a fost, fără îndoială, o zi aglomerată pentru președintele care mai vrea încă un mandat la Casa Albă – însă nu punând în ordine Biroul Oval, ci dezinformând publicul.
Poynter Institute atrage atenția că The Washington Post a demitizat în cel puțin trei dăți afirmațiile făcute de Trump pe social media, în ziua votului. În mai multe tweet-uri, Donald Trump a afirmat că este înaintea adversarului său în state precum Pennsylvania, Wisconsin și Michigan – lucru neadevărat, conform numărătorii voturilor.
Ulterior, liderul de la Casa Albă a afirmat că nu mai conduce în Pennsylvania, întrucât autoritățile locale ar frauda masiv rezultatele.
Comitatul Miami-Dade din Florida, ținta dezinformării
Însă Pennsylvania nu a fost singurul stat unde s-a observat un val mai mare de dezinformare. Cu precădere, comitatul Miami-Dade a fost principala zonă din Florida vizată de postări inflamatoare.
O postare de pe Facebook afirma că 23% din buletinele de vot prin corespondență din Miami-Dade au fost respinse, pe motiv că nu ar avea semnături. Însă CheckYourFact.org susține că informația este pur și simplu eronată, întrucât mai puțin de un procent din buletinele de vot au fost respinse pe acest motiv.
Articole asemănătoare
China ia apărarea TikTok în problema interdicției din SUA
Șeful Direcţiei Operații din Statul Major al Apărării avertizează: Rusia țintește vulnerabilitățile liderilor români
Biden încearcă să atragă alegătorii tineri prin TikTok. Ce se întâmplă cu Trump?
Delir propagandistic al Rusiei, după incidentul de la Ambasada din București: „A comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă”
Instrumente online ce i-ar putea ajuta pe jurnaliști în munca lor