Doi jurnaliști din India, printre favoriții pentru premiul Nobel pentru Pace

FILE PHOTO: Nobel Prize medal replica is on display inside the Norwegian Nobel Institute in Oslo, Norway September 19, 2022. REUTERS/Victoria Klesty

Doi jurnaliști indieni, fondatori ai unuia dintre cele mai cunoscute site-uri de fact-checking, se află printre favoriții pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Pratik Sinha și Mohammed Zubair luptă împotriva dezinformării din India, dezmințind poveștile false care circulau pe rețelele de socializare și denunțând discursul instigator la ură îndreptat împotriva musulmanilor, relatează The Time

Site-ul AltNews a fost lansat în februarie 2017 și a intrat în atenția autorităților prin materialele care critică și dezmint afirmațiile despre minorități ale oficialilor guvernamentali. În iunie, Zubair a fost arestat pentru un meme pe care l-a postat pe Twitter în urmă cu patru ani, iar anterior a primit amenințări cu moartea.

Arestarea a fost condamnată rapid de alți jurnaliști și organizații. Într-o declarație din 28 iunie, Editors Guild of India a declarat: „Este evident că vigilența alertă a AltNews a fost resimțită de cei care folosesc dezinformarea ca instrument pentru a polariza societatea și a stârni sentimente naționaliste”.

Alte nominalizări

Alte persoane numite de The Time ca fiind printre favoriții pentru câștigarea premiului Nobel pentru Pace se numără politicianul belarus de opoziție Sviatlana Tsikhanouskaya, prezentatorul britanic de emisiuni despre natură David Attenborough, Organizația Mondială a Sănătății, activista de mediu Greta Thunberg, Papa Francisc, ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, și guvernul de uniune națională din Myanmar, dar și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Comitetul Nobel norvegian va anunța vineri, la 12:00 (ora României), câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri