Doar 12 persoane se află în spatele principalei surse de dezinformare privind COVID-19
Administrația Casei Albe a citat raportul Centrului de Combatere a Urii în Online (CCDH – Center for Countering Digital Hate), care dezvăluie că majoritatea teoriilor conspiraționiste și postărilor de dezinformare au pornit de la 12 conturi intens urmărite în mediul online.
Organizația neguvernamentală și non-profit pentru care colaborează atât Statele Unite ale Americii cât și Regatul Marii Britanii, a descoperit că 65% din postările referitoare la virusul SARS-CoV-2 care conțin informații false, din eșantionul de 812.000 postări analizate, au fost publicate de acest grup de 12 personalități, care cumulat au o bază de urmăritori de circa 59 de milioane de conturi.
Printre membrii grupului dezinformator se numără un culturist, un blogger în domeniul sănătății, un fanatic religios și, mai ales Robert F Kennedy Jr., nepotul lui John F Kennedy, cel care a dispersat în spațiul public informații de alarmare cu privire la vaccinurile împotriva coronavirus, spunând că printre efectele secundare se numără apariția autismului ori implicarea rețelelor 5G în controlul celor vaccinați.
În ciuda măsurilor luate de administrația platformelor de socializare (potrivit TheGuardian , Kennedy a fost eliminat de pe Instagram, nu și de pe Facebook, iar 3 conturi ale altor 3 membrii au fost blocate de gigantul albastru) niciuna nu a reușit în mod satisfăcător să aplice politicile de prevenire și răspândire a dezinformării, a declarat CEO-ul Centrului de Combatere a Urii, Imran Ahmed.
Un procent de 73% din postările anti-vaccin de pe Facebook au provenit din partea duzinei de internauți rău intenționați. Deși guvernele statelor au asigurat populația de siguranța vaccinurilor și de importanța protejării împotriva virusului, 95% din conținutul dezinformativ nu a fost eliminat din platformă.
sursa foto: pexels.com
Articole asemănătoare
Vezi ce au căutat românii pe Google săptămâna aceasta
Parlamentul Australiei a adoptat Codul de negociere media, legea care impune rețelelor de socializare să plătească publisherii
O publicație din România a încercat să reconstituie ultimele zile din viața unui jurnalist
Myanmar a eliberat un reporter AP, după trei săptămâni de detenție
WhatsApp, schimbare drastică pentru a combate dezinformarea