Dmitri Muratov, câștigător al premiului Nobel, își vinde medalia pentru a ajuta Ucraina
Dmitri A. Muratov, deținătorul publicației independente „Novaya Gazeta”, a afirmat că își va vinde medalia premiului Nobel pentru Pace, care conține 23 de karate de aur, pentru a dona copiilor Ucraineni. Ziarul acestuia a fost suspendat și închis în martie, din motive de securitate, mai ales a angajaților, luând în considerare cenzura și sancțiunile tot mai puternice aplicate de Kremlin.
Confrom New York Times, medalia va fi vândută prin intermediul Heritage Auctions care nu va percepe nici o taxă sau comision, urmând ca toți banii să ajungă la UNICEF. Muratov afirmă că s-a inspirat după un alt laureat Nobel, Niels Bohr, care a făcut același gest în 1939, când sovieticii au început invazia contra Finlandei, cu un argument asemănător al lui Putin.
Ei au anunțat că atacă Finlanda ca să evite o eventuală invazie finlandeze asupra teritoriilor sovietice.
Cine este Muratov? Ce este Novaya Gazeta?
În 1993, Gorbaciov a finanțat această publicație și, astfel, a luat naștere Novaya Gazeta, un organ mass-media independent. Deși multe astfel de inițiative au fost de scurtă durată, Novaya Gazeta a reușit să aibă o carieră longevivă datorită lui Muratov care, din când în când, ajungea și la un consens cu oligarhii să nu scrie despre ei, apărându-și angajații.
Efortul lui Muratov, totuși, nu a fost întotdeauna răsplătită. 6 jurnaliști care aparțineau acestei publicații au murit după 2000, printre care și Anna Politkovskaya care a fost un vehement critic împotriva conflictului din Cecenia. Muratov a afirmat că, medalia Nobel a fost un fel de tribut pentru cei decăzuți în lupta împotriva neregulilor regimului.
Totuși, după începerea războiului din Ucraina, o nouă lege „anti-dezinformare” a făcut ca activitatea să nu mai poată fi realizată aproape deloc și, pentru a nu pune în pericol jurnaliștii și ceilalați angajați, Muratov a luat decizia de a suspenda organizația. 50 din 120 de angajați au părăsit Rusia, restul rămânând, unii continuând munca pentru publicații străine.
Muratov, protagonistul acestui articol, nu este altcineva decât cel care a reușit să-i ofere gazetei o viață atât de lungă. Însă, autoritățile par să nu mai tolereze ceea ce realizează acesta. Jurnalistul rus a fost atacat cu o substanță chimicală roșie într-o gară și, în urma lui, organele de control nu iau atitudine.
„El a făcut niște sacrificii imense pentru a continua operarea organizației în ciuda restricțiilor incredibile, cu niște riscuri incredibile, de a face jurnalism independent fără a pleca din țară. Din când în când, a trebuit să ia și decizii teribile”, a spus Ann Cooper, fost director al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor
Astăzi, războiul din Ucraina a intrat în cea de a 100-a zi. Există un val imens ajutor din partea occidentului, însă, terminarea conflictului pare să nu vină prea curând.
Articole asemănătoare
Gadget-uri apărute datorită pandemiei: ventilatorul ucigaș, masca minune, bulele pentru terase
Norvegia introduce o lege împotriva pozelor modificate. Fără talii mai mici și buze mai mari
Google, Meta și TikTok nu mai par să aibă datorii față de Rusia
Rușii și alegerile americane. Pe cine vrea regimul de la Kremlin să nu vadă la Casa Albă
Marian Oprișan, din nou în război cu presa. Conflictul acestuia cu un jurnalist nu este nici primul, nici ultimul