”Dezinformarea vizuală” nu înseamnă doar clipuri deepfake, ci și poze ieșite din context
”Dezinformarea vizuală”, adică intenția de a manipula un individ prin folosirea unor imagini, ne duce cu gândul la cazuri extreme, precum clipurile deepfake. Și deși această tehnologie nouă, care permite înlocuirea chipului unei persoane dintr-un video cu al altei persoane, este din ce în ce mai prezentă pe social media, pozele ieșite din context sunt o formă rudimentară a manipulării prin imagini.
The Conversation explică că, deși pozele folosite în mesaje sau articole pot să pară a fi pur decorative, pentru mintea umană acestea au o valoare. Un studiu arată că oamenii sunt mai predispuși să creadă o informație dacă aceasta este însoțită de o poză, indiferent de factualitatea informațiilor.
De fapt, imaginile sunt atât de importante, încât ele pot influența ce anume își aduce aminte un individ sau cât de popular este un post de pe social media – motiv pentru care imaginile pot fi un instrument de manipulare ușor de trecut cu vederea, dar efectiv.
În ciuda caracterului rudimentar, incomparabil cu deepfake din punct de vedere tehnologic, pozele ieșite din context sunt eficace din mai multe motive, conform The Conversation:
- creierul nostru le asociază cu imaginile prezentate în media, care au scopul de a atesta sau descrie un eveniment;
- imaginile stimulează memoria, ajutând la recuperarea rapidă a unei informații;
- nu în ultimul rând, ele pur și simplu atras atenția, făcându-l pe cititor dispus să își concentreze atenția asupra informației prezentate.
Articole asemănătoare
China, clasificată de Serviciul European de Acțiune Externă drept promovator de informații false
Federația Europeană a Jurnaliștilor vrea să-i declare pe ziariști „lucrători esențiali” în pandemie
Fake news cu poze din The Walking Dead: cum a ajuns serialul despre o apocalipsă zombie să fie subiectul unei dezinformări
Netflix sfidează Rusia. Compania refuză să transmită canalele televiziunilor de stat
Orban, despre speculațiile privind închiderea Bucureștiului: ”A fost un fake news grosolan”