Dezinformarea rusă afectează armata Bulgariei

NOVO SELO, BULGARIA - APRIL 21: Members of Bulgarian armed forces during the demonstrations of the capabilities of the multinational battle group at Novo Selo military ground on April 21, 2022 in Novo Selo, Bulgaria. The demonstrations were attended by soldiers from the 42nd Mechanised Battalion of the Bulgarian Land Forces and the Mechanised Company "Stryker" from the US Army. (Photo by Hristo Rusev/Getty Images)

Săptămâna trecută, ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, a dezvăluit că membrii armatei sunt afectați de campaniile de dezinformare răspândite de rețelele de influență pro-rusești. Atât de mult, încât capacitatea lor de a lupta este pusă serios sub semnul întrebării.

Principala idee pe care propaganda Kremlinului o răspândește în armata bulgară este amenințarea constantă a războiului, în contextul războiului ruso-ucrainean prelungit, conform Euractiv.

Declarația lui Tagarev vine după ce partidele de opoziție pro-ruse, Partidul Socialist Bulgar și Vazrazhdane, au criticat politica de securitate a guvernului în cadrul unei dezbateri privind moțiunea de cenzură pe care au depus-o împotriva guvernului.

Ministrul Apărării a acuzat ambele partide că au răspândit dezinformări rusești, cum ar fi ideea că apartenența la NATO și trimiterea de ajutor militar Ucrainei plasează Bulgaria într-un conflict militar direct cu Rusia. Aceasta este una dintre narațiunile care au ajutat partidul Vazrazhdane să se impună la ultimele alegeri ca a treia forță politică, cu 16% din voturi – idee pe care încă o folosește.

Liderul Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, i-a răspuns lui Tagarev adresându-i o poreclă derogatorie și acuzându-l pe ministru că minte.

„Locul tău este în închisoare, Tagarenko”, a spus Kostadinov. Liderul politic a adăugat că „tot ceea ce spui este o minciună” – fără a încerca să explice care sunt aceste minciuni, așa cum ar face George Simion.

De la începutul invaziei în Ucraina, cererile de înscriere la academiile militare au scăzut cu 35%, iar numărul cadeților cu 45%. Războiul vine ca o cireașă pe vârful unei situații deja dificile: salariile mici, cerințele ridicate de pregătire fizică și relocarea într-un oraș apropiat de unitatea militară se numără printre motivele pentru care cetățenii bulgari nu erau deosebit de dornici să se înroleze în armată nici înainte de februarie 2022.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri