Dezinformarea privind schimbările climatice ar putea să înlocuiască conspirațiile despre COVID, în 2022

Dezinformarea privind schimbările climatice ar putea să ia locul conspirațiilor promovate de coronasceptici în ultimii ani. Astfel, informațiile false despre vaccinuri și lockdown vor evolua să se concentreze asupra politicilor de mediu.

Părerea este împărtășită de mai mulți experți britanici, conform The Independent. Ciaran O’Connor, analist la Institutul pentru Dialog Strategic (ISD), afirmă că „«lockdownurile verzi» este un termen care este folosit în aceste comunități conspiraționiste”, iar termenul este „o fuziune a lumii Covid și a lumii dezinformarii climatice”. 

Deși nu pare că cele două subiecte au legătură între ele, în cazul amândurora pot fi folosite argumentul libertăților civile. În această situație, afirmă analistul ISD, se vor implica și grupurile de conspirații COVID.

Mai mult, există deja teorii care circulă, similare cu cele răspândite în privința COVID. Expresii precum „lockdown verde” și „lockdown climatic” sunt deja folosite, acestea referindu-se la teoriile conspirației conform cărora ecologiștii vor ordona lockdownuri globale pentru a ajuta la reducerea emisiilor de carbon.

Părerea este împărtășită și de dr. Jonathan Bright, profesor asociat la Oxford Internet Institute. Acesta a afirmat că „ar putea exista mai multă activitate” din partea grupurilor de conspirație climatică în 2022.

Un alt aspect remarcat de cei doi este trecerea activității acestor grupuri din mediul online în situații offline. The Independent dă exemplul unei situații petrecute în octombrie în Regatul Unit, când mai mulți protestatari au fost filmați intrând la Spitalul Colchester din Essex și oferind personalului documente legale false care îi acuzau de „crime împotriva umanității”, însă momente similare s-au petrecut și în România.

Cel mai elocvent exemplu este al Dianei Șoșoacă și protestatarilor adunați în jurul acesteia, care au blocat activitatea unui centru de vaccinare, în luna octombrie. O lună mai târziu, aceeași senatoare a făcut scandal la morga Spitalului Marius Nasta din Capitală, acuzând medicii de ”crime”.

„Acțiunile online au consecințe offline”, a concluzionat analistul ISD Ciaran O’Connor.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri