Un nou studiu a descoperit că, în Franța, minciunile despre schimbările climatice nu se mai limitează la social media. În schimb, acestea au ajuns la multe posturi importante de știri și de televiziune.
Studiul, realizat de Data For Good și QuotaClimat, arată că, în primele trei luni ale anului 2025, au fost identificate 128 de cazuri verificate de dezinformare climatică, aproximativ 10 pe săptămână, conform Euronews.
În raport au fost incluse 19 canale franceze de televiziune și radio, inclusiv posturi publice și private, clasificate drept „știri” de către ARCOM, autoritatea franceză de reglementare. Experții au verificat afirmațiile extrase de un instrument de inteligență artificială care a inclus cuvinte-cheie și declarații legate de climă.
Sud Radio, care are peste 4,5 milioane de ascultători lunari, a fost cel mai grav infractor. Din cele 128 de cazuri, 40 de declarații au fost făcute la Sud Radio – aproximativ o treime din total. Autoritățile franceze erau deja conștiente de această tendință a Sud Radio, ARCOM emițându-i în 2024 primul avertisment formal pentru negarea schimbărilor climatice. Cercetarea a constatat că, în ciuda acestor sancțiuni, postul a continuat să difuzeze informații climatice înșelătoare.
Un lucru similar s-a întâmplat cu CNews, al doilea cel mai urmărit canal de știri TV din Franța. În ciuda faptului că a fost amendat cu 20 000 de euro în 2024 în legătură cu dezinformarea climatică, cercetătorii au descoperit un volum ridicat de relatări climatice înșelătoare sau false în ultimele trei luni.
Cu toate acestea, în Franța există instituții media care fie nu au vorbit despre schimbările climatice, fie au păstrat un ton echilibrat și imparțial. Un astfel de exemplu este RFI (Radio France Internationale), care a difuzat mai multe subiecte legate de climă decât orice altă instituție. Nu au fost detectate cazuri de dezinformare.
- 50% din cazurile de dezinformare detectate în cadrul studiului au fost legate de energie – în special de sursele de energie regenerabilă, precum energia eoliană, solară și nucleară. Printre minciunile referitoare la acest subiect se numără faptul că acestea sunt nesigure sau dăunătoare, mai poluante decât combustibilii fosili sau inutile;
- 47% din cazurile de dezinformare privind clima se refereau la vehiculele electrice, despre care se spunea că poluează mai mult decât mașinile alimentate cu combustibili fosili, că producția de baterii depășește beneficiile climatice și că pur și simplu nu funcționează într-un scenariu real;
- În cele din urmă, în 13 % din cazuri, știința climei a fost ținta, fie prin negarea faptului că schimbările climatice au loc, fie că acestea sunt consecințele acțiunilor umane.
Leave a Comment