Dezinformarea chineză vrea ca cetățenii taiwanezi să creadă că SUA este inamicul
În timp ce Taiwanul se pregătește pentru alegerile prezidențiale cruciale din ianuarie, națiunea insulară se confruntă cu un val de dezinformare fără precedent, care are potențialul de a influența alegătorii și de a influența direcția geopolitică a națiunii. Analiștii au numit acest fenomen yi mei lun, sau narațiunea scepticismul privind SUA, care se răspândește rapid în societatea taiwaneză.
Această campanie de dezinformare a atins un apogeu îngrijorător în luna iulie, când unul dintre cele mai importante ziare din Taiwan, United Daily News, a publicat un articol bazat pe presupuse scurgeri de informații din minutele unei reuniuni guvernamentale secrete. Articolul susținea că sUa ar fi cerut Taiwanului să fabrice arme biologice într-un laborator de pe insulă. Atât oficialii taiwanezi, cât și cei americani au negat cu vehemență aceste acuzații, subliniind faptul că procesele-verbale ajunse în presă nu se potriveau cu stilul tipic al înregistrărilor guvernamentale taiwaneze și conțineau fraze cu iz oficial folosite în China continentală, dar nu și în Taiwan, conform The Economist.
Cu toate acestea, dezinformarea nu s-a oprit aici. În câteva săptămâni, această afirmație nefondată s-a transformat într-o adevărată teorie a conspirației: Taiwanul plănuia să colecteze 150.000 de mostre de sânge taiwanez pentru a ajuta SUA să dezvolte un virus care să vizeze populația chineză.
Campaniile chineze de dezinformare, ajutate de agenți locali
Un sondaj recent realizat de Doublethink Lab, un grup de cercetare taiwanez care studiază dezinformarea, a constatat că mai puțin de 20% dintre respondenți credeau că informațiile false răspândite în Taiwan în timpul alegerilor proveneau din străinătate. Acest lucru sugerează că majoritatea taiwanezilor nu sunt conștienți de amploarea influenței străine asupra peisajului lor politic.
„Chiar dacă doar 15% dintre alegători sunt cu adevărat afectați de dezinformarea chineză, este nevoie de doar 7% dintre alegători pentru a schimba rezultatele alegerilor”, a declarat Puma Shen, șeful Doublethink Lab.
Cu toate acestea, problema este mai profundă. Centrul de cercetare a mediului informațional (IORG), un grup de cercetare taiwanez, a realizat un studiu recent care a constatat că, deși actorii chinezi au contribuit la răspândirea majorității narațiunilor care propagă scepticismul anti-SUA, mai mult de jumătate dintre acestea păreau să provină din Taiwan.
Oficialii suspectează că multe dintre persoanele care propagă aceste narațiuni sunt „colaboratori locali” care primesc ordine și plăți din China, deși urmărirea acestei finanțări este dificilă din cauza intermediarilor.
Taiwanul dispune de legi împotriva infiltrării străine și a influențării alegerilor, dar acestea sunt limitate la cazurile dovedite de activitate sponsorizată de stat. În plus, legile țării împotriva răspândirii intenționate a unor neadevăruri se aplică în principal presei audiovizuale și nu acoperă presa scrisă sau digitală.
Alfabetizarea mediatică funcționează în Taiwan
Ca răspuns la amenințarea dezinformării, guvernul taiwanez a adoptat metode mai liberale de combatere a acesteia, concentrându-se pe educația mediatică, pe clarificări oficiale mai rapide și pe promovarea organizațiilor de verificare a faptelor. Cu toate acestea, aceste eforturi se străduiesc să egaleze viteza și amploarea propagandei chineze.
Tacticile agresive ale Chinei și eforturile insidioase de inducere în eroare a populației taiwaneze sunt, fără îndoială, în creștere. Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din ianuarie, Taiwanul se confruntă cu un test critic al rezistenței sale împotriva dezinformării străine, iar alegerea sa poate avea un impact semnificativ asupra viitoarelor sale alinieri geopolitice.
Din fericire, primele indicii sugerează că dezinformarea ar putea avea un impact limitat asupra preferințelor alegătorilor. sondajele de opinie indică faptul că candidatul Partidului Democrat Progresist aflat la guvernare, William Lai, își menține avansul, iar taiwanezii rămân sceptici față de China. Un sondaj realizat în 2022 de Academia Sinica a constatat că 34% dintre respondenți consideră SUA o țară „credibilă”, în timp ce doar 9% au spus același lucru despre China.
Articole asemănătoare
Detalii din cazul tentativei de asasinat a jurnalistului timișorean Dragoș Boța: „Îl omoram şi veneam şi beam bere”
Rusia le interzice jurnaliștilor din „țări neprietenoase” să participe la Forumul Economic
Stalin rămâne cea mai notabilă figură din istorie pentru ruși, în timp ce Putin pierde din popularitate
Tinerii se informează de pe TikTok despre vaccinurile anti-Covid-19
Facebook evaluează credibilitatea utilizatorilor pentru a combate dezinformarea din mediul online