De la jurnalism la politică: Moise Guran nu este singurul om de presă care s-a reprofilat

Moise Guran a anunțat în decursul serii de miercuri că va renunța la cariera de jurnalist, în detrimentul uneia în politică. Anunțul, deși preconizat de mulți – date fiind informațiile apărute în presă -, a fost făcut în direct, în timpul emisiunii radio moderate de jurnalist. Printre altele, acesta a afirmat că a fost conștient că încalcă deontologia atunci când i-a îndemnat pe oameni să iasă în stradă împotriva schimbărilor făcute de Guvernul social-democrat, însă a făcut-o ”considerând că momentele erau critice pentru societate”.

Citiți și: Moise Guran dă presa pe politică. Jurnalistul tocmai a făcut anunțul

Spre începutul lunii martie 2019, Partidul Național Liberal anunța un nume cunoscut pe lista de europarlamentare: Rareș Bogdan. Surpriza n-a fost prea mare: presa discuta deja, ”pe surse”, posibilitatea ca realizatorul emisiunii ”Jocuri de putere” de pe RealitateaTV să deschidă lista PNL.

Nici o lună mai târziu, Partidul Social Democrat repeta schema. Formațiunea politică aflată la putere i-a oferit al doilea loc pe listă lui Carmen Avram, realizatoarea emisiunii ”În premieră” de pe Antena3. Jurnalista, care în trecut s-a ocupat și de ”România, te iubesc” pe vremea când era la ProTV, este și soția lui Adrian Ursu, la rândul său realizator la postul grupului Intact. Nici mișcarea PSD nu a fost o surpriză: de exemplu, pe 12 martie, jurnalistul Radu Tudor a prezentat o listă parțială a posibililor candidați din partea social-democraților, adăugând că ”Au fost lansate variante cu jurnaliști care ar putea concura pe listele PSD după modelul PNL. Sunt variante care se testează”.

Nu e prima oară când jurnaliști se reprofilează către scena politică

Unul dintre jurnaliștii care s-au reprofilat și au ales scena politică este Robert Turcescu, care a renunțat la viața de jurnalist la scurt timp după ce chiar el a făcut public că a fost ofițer acoperit. Cu nici o săptămână înainte, vicepresedintele Comisiei de control SIE din Parlament de la acea vreme, social-democratul Ilie Sarbu, s-a referit la Turcescu cu apelativul „colonel”, iar dreptul la replică al jurnalistului a fost promt. Totuși, evenimentul a fost cu atât mai ciudat cu cât, cu doi ani înainte, MApN a dezvăluit la cererea postului Antena3 că Robert Turcescu ocupa gradul de locotenent colonel. Replica jurnalistului a venit imediat, explicând că nu și-a satisfăcut stagiul militar, numirea sa în gradul respectiv fiind o „regretabila eroare”. Numirea, conform documentelor publicate de fostul realizator TV pe blogul său, a fost făcută în 2010.

În 2016, la un an și jumătate de la ”autodenunțul” făcut în direct – dezvăluirea calității de ofițer acorperit al unui serviciu de informatii reprezintă o încălcare a legii -, Turcescu a anunțat că va candida la Primăria Municipiului București din partea Partidului Mișcarea Populară, a lui Traian Băsescu. În 2009, fostul om de presă a fost și moderatorul dezbaterii finale dintre fostul șef de stat și adversarul său, Mircea Geoană.

La patru zile de la înfrângerea de la locale, Turcescu a fost numit vicepreședinte al PMP și desemnat președinte interimar al PMP București, ca mai apoi să fie ales deputat de Constanța.

Un nume cel puțin la fel de răsunător este Gabriela Firea, actualul edil al Capitalei. Totuși, încă de la începutul anilor ’90, aceasta s-a aflat în presă (întâi la săptămânalul „Pur și simplu“ din Bacău, iar apoi la cotidianul Azi din București). A petrecut șase ani în cadrul Televiziunii Române, ca mai apoi să ajungă în cadrul trustului Intact.

În Partidul Social Democrat a intrat în 2012, concurând în același an pentru un loc în Senat, dar a ocupat și poziții mai importante, precum președinte al organizației județene Ilfov a PSD, vicepreședinte al partidului la nivel național, purtător de cuvânt al formațiunii politice și apoi a candidatului Victor Ponta (la alegerile prezidențiale din 2014).

N-ar fi primii jurnaliști ajunși eurodeputați

Carmen Avram și Rareș Bogdan, a doua opțiune a PSD, respectiv prima a PNL la europarlamentare, n-ar fi primii jurnaliști români ajunși în Parlamentul European. Chiar în mandatul precedent mai mulți foști oameni de presă reprezintau interesele României în cadrul Uniunii.

Printre aceștia se numără și Traian Ungureanu, aflat în funcție din 2009. Inițial, acesta s-a aflat pe listele PDL, iar când partidul acesta a fuzionat cu PNL, Ungureanu a mai prins un loc. Acesta ar fi colaborat cu postul străin BBC până în 2003.

Sorin Moisă a lucrat o vreme, de la jumătatea anilor 2000, ca și jurnalist, publicând în reţeaua de ziare Monitorul articole de analiză şi opinie pe teme economice, politice şi de afaceri europene. În anul 2014 a obținut un loc de europarlamentar pe listele PSD, dar și-a dat demisia trei ani mai târziu. În calitate de independent, acesta s-a alăturat Partidului Popular European.

Fostul comisar european Corina Crețu a activat la rândul său în presă, înainte de a se implica în viața politică. Conform Libertatea, aceasta a lucrat ca reporter și apoi publicist comentator la cotidianele „Azi”, „Cronica Română” şi „Curierul Naţional” din 1990. S-a remarcat în momentul în care a reuşit să-i ia o declaraţie în exclusivitate preşedintelui american Bill Clinton.

De la consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, Corina Crețu a ajuns europarlamentar (începând cu anul 2007), și apoi comisar european, la propunerea lui Victor Ponta. Tot alături de Victor Ponta o regăsim și în prezent, în contextul în care Corina Crețu se află în capul listei pentru alegerile europarlamentare din mai din partea ProRomânia.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri